Eurostat. Facturile la utilități, greu de plătit. România, codașă la nivelul UE

Publicat: 20 01. 2020, 11:14

Procentul gospodăriilor din România care nu pot plăti la timp facturile la încălzire, curent electric, gaze sau apă, din cauza dificultăților financiare, este de mai bine de două ori mai mare decât media la nivel european.

Dacă, în România, 14,4% din gospodării nu au putut achita facturile, media la nivelul UE este de 6,6%, în 2018. Totuși, arată datele Eurostat, procentul înregistrat la nivelul UE a scăzut constat, de la valoarea de peste 10%, înregistrată în 2013.

Gospodăriile cu copii în întreținere sunt cele care se confruntă cel mai mult cu dificultăți la plata utilităților. La nivelul UE, 14% din gospodăriile formate dintr-un adult cu copii în întreținere nu au putut plăti facturile la timp, față de 3% din cele formate din doi adulți (dintre care cel puțin unul în vârstă de 65 de ani sau mai mult). Ponderea a fost de 11% în rândul gospodăriilor cu doi sau trei adulți cu copii în întreținere.

În 2018, cei mai afectatați de problemele financiare la plata facturilor au fost grecii – 36% din gospodării, urmați de bulgari – 30,1%, și croați – 17,5%.

La polul pus, cele mai puține gospodării care nu au putut să își plătească facturile la scadență, cu procente sub 3%, sunt în Țările de Jos – 1,5%, Cehia – 2,1%, Sudia – 2,2% și Austria – 2,4%.