Examen în familie. Mama și fiul dau bacalaureatul în același timp: „M-am săturat de munca de jos. Acum sperăm să luăm amândoi”

Publicat: 29 08. 2013, 09:43
Actualizat: 26 10. 2014, 06:17

La centrul de examen pentru bacalaureat organizat la Colegiul Național Gh. Șincai s-a înregistrat o premieră: mama și fiul dau examenul în același timp, în sesiunea de toamnă.

Victorița Boangher are 44 de ani și nu are încă o diplomă de bacalaureat. În urmă cu peste 20 de ani a terminat o școală profesională de cizmărie. Studiile ei s-au oprit aici pentru că a început să muncească, și-a întemeiat o familie și n-a mai avut timp de învățat. Acum are doi băieți mari.

În urmă cu trei ani, sătulă de viața pe care o ducea, după cum ea însăși mărturisește, s-a hotărât să-și continue studiile. „M-am săturat de munca asta de jos și m-am înscris la Liceul Miron Nicolescu, la seral, acolo unde e și Adrian, băiatul meu cel mare”, spune femeia.

Victorița a terminat liceul în același timp cu Adrian, iar anul acesta cei doi dau examenul de maturitate în același timp.

Miercuri, la proba scrisă de matematică – profil tehnologic, primul a ieșit din examen Adrian. Nu era prea vorbăreț. A așteptat-o pe mama lui, care a ieșit la o jumătate de oră după el. Au fost în aceeași sală.

„Anul ăsta a fost prima dată în viața mea când am dat Bac-ul. A fost greu la matematică. Pentru mine și la română a fost mai greu. E greu să reiau învățatul după atâția ani”, a spus Victorița.

Victorița și Adrian au susținut examenul de bacalaureat și în sesiunea din vară, dar au picat la toate materiile.

„A fost greu și la matematică, dar la română mi s-a părut și mai greu”, mărturisește Victorița. Femeia spune că nu a învățat împreună cu fiul ei, ci separat. „El învață altfel,  are calculatorul, își rezolvă problemele”, mai spune femeia. La ultima probă a examenului mama și fiul au ales materii diferite: Adrian va susține proba scrisă la biologie, iar Victorița, la fizică.

„Eu am ales fizica pentru că biologia n-am învățat-o. Când am învățat eu, biologia nici nu era așa”, a spus Victorița Boangher, fostă Mantea, așa cum figurează în actele de la școală.

După ce a întrebat-o pe mamă ce a făcut, Adrian s-a depărtat și a început să vorbească la telefon. „Sperăm să luăm amândoi. În vară niciunul dintre noi nu a luat notă de trecere la niciuna dintre probe”, a spus mama.

Victorița Boangher,  44 de ani, dă Bacalaureatul alături de fiul ei la Colegiul Gheorghe Șincai din Capitală

Peste 56.500 de absolvenți de clasa a XII-au participat miercuri, 28 august, la proba scrisă obligatorie a profilului, Matematica sau Istorie, din cadrul examenului de Bacalaureat 2013, sesiunea toamnă.

Anul acesta, la proba de matematică elevii primesc subiecte diferite în funcție de profilul pe care l-au absolvit, repectiv Matematică-Informatică, Pedagogic, Științele Naturii și Tehnologic.

Spre deosebire de anul trecut, elevii de la real și tehnologic nu mai primesc aceleași subiecte, după ce absolvenții promoțiilor anterioare s-au plâns că subiectele de la matematică au fost grele și, de multe ori, din noțiuni pe care ei nu le-au făcut la clasă.

Din acest motiv, oficialii de la Ministerul Educației au spus că din acest an subiectele nu vor mai fi M1 -M1- mate-info- tehnologic, M 3- științele naturii și M4 – pedagogic, ci se vor da diferențiat pentru fiecare dintre profiluri.

Ce s-a întâmplat la probele de competențe

Datele de la Ministerul Educației arată că din totalul celor 88.073 de candidați care au participat la proba orală de evaluare a competențelor  de comunicare în limba română 16,79% au primit calificativul experimentat, 34,14% – calificativul avansat, iar 32,76% – calificativul mediu. Un singur candidat a fost eliminat.

Pentru proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba maternă (19 – 21 august), 52,25% dintre cei 666 de candidați au fost desemnați utilizatori experimentați, 25,53% au primit certificat de utilizator avansat, iar 7,81% – certificatul de utilizator mediu. Și la această probă a fost eliminat un candidat.

Din cei 18.917 de candidați care au participat la proba de evaluare a competențelor de comunicare într-o limbă străină (20-21 august), un candidat a fost eliminat. Situația statistică a calificativelor obținute pentru înțelegerea textului audiat arată astfel: 11,8% – calificativ B2, 25,4% – calificativ B1, 45,1% – calificativ A2, 15,9% – calificativ A1. Pentru înțelegerea textului citit, 4,5% au primit calificativ B2, 22,1% – calificativ B1, 51,2% – calificativ A2, 16% – calificativ A1. Pentru producerea de mesaje scrise, situația se prezintă astfel: 4,5% – calificativ B2, 7,9% – calificativ B1, 15,2% – calificativ A2, 19,4% – calificativ A1. În materie de producere de mesaje orale, 13,5% dintre candidați au primit calificativ B2, 15,5% – calificativ B1, 24,8% – calificativ A2, 40,2% – calificativ A1. Pentru interacțiune orală, calificativul B2 a fost obținut de 14% dintre candidați, certificatul B1 de 15,8%, A2 de 25,6%, iar A1 de 37,4%.

Calendar Bac 2013- probele scrise -Sesiunea august-septembrie:

26 august 2013 – Limba și literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 –  Limba și literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 –  Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2013 și depunerea contestațiilor

5 septembrie 2013 –  Edu.ro Rezultate Bac 2013 – rezultate finale, după soluționarea contestațiilor din cea de-a doua sesiune