EXCLUSIV. Cum a cheltuit Poliția Capitalei, pe nimic, 3,6 milioane € pentru consolidarea sediului din Calea Victoriei?! Lucrările durează de 12 ani și sunt încă la început!

EXCLUSIV. Cum a cheltuit Poliția Capitalei, pe nimic, 3,6 milioane € pentru consolidarea sediului din Calea Victoriei?! Lucrările durează de 12 ani și sunt încă la început!
Sediul Poliției Capitalei
Publicat: 06/07/2020, 22:24
Actualizat: 06/07/2020, 22:25

Poliția Capitalei a cheltuit, în 12 ani, peste 3,6 milioane de euro pentru consolidarea sediului instituției, din Calea Victoriei, însă, lucrările au avansat extrem de puțin. Atât de puțin, încât specialiștii au ajuns la concluzia că edificiul construit în 1935 s-a degradat, între timp, într-un asemenea hal încât, mai degrabă, ar trebui demolat.

Exact acum 12 ani, în iulie 2008, Poliția Capitalei, condusă pe atunci de chestorul Marian Tutilescu, semna un contract uriaș pentru consolidarea sediului din Calea Victoriei numărul 19. Era pe atunci o perioadă de mare prosperitate financiară și nimeni nu își imagina criza cumplită care urma să lovească planeta și implicit țara noastră.

Potrivit unui răspuns oficial formulat de Poliția Capitalei, la solicitarea Gândul.ro, la data de 29 iulie 2008 instituția a semnat un contract cu Rotary Construct, care, în asociere cu UTI Internațional, se angajase să repare clădirea, pentru suma totală de 61.273.426 de lei, sumă care, la nivelul anului 2008, însemna în jur de 20 de milioane de euro.

Abia se apucaseră muncitorii să curețe tencuiala, că umbra crizei finaciare s-a întins și peste România. La nivelul Ministerului de Interne, șocul a fost violent. S-au făcut restructurări, iar lefurile polițiștilor au fost tăiate cu 25 la sută. Erau vremuri teribile, în care unii polițiști, rămași fără bani pentru creditele imobiliare pe care apucaseră să le facă, s-au sinucis.

Evident, Poliția Capitalei nu a mai avut atunci bani să continue lucrările, iar firmele respective și-au trimis muncitorii acasă și au solicitat instituției să achite penalitățile prevăzute prin contract, în caz de neplată.

Potrivit Poliției Capitalei, ar fi existat negocieri la sânge, iar plata penalităților ar fi fost, totuși, evitată. În acest sens, reprezentanții instituției au menționat că „achizitorul și executantul au depus toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabilă, prin tratative directe, orice neînțelegere sau dispute”. Totuși, între timp, criza a trecut, iar lucrările au repornit odată cu achitarea unor noi tranșe de bani.

Suma finală va fi, în realitate, mai mare

Astfel, până la data de 12 iunie 2020, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) a achitat către Rotary Construct și UTI suma de 17.692.447 de lei, adică, la cursul euro din zilele noastre, peste 3,6 milioane de euro.
Dar, raportat la acești bani, nu s-a ales cu nimic.
Conform răspunsului oficial al instituției, după cei 12 ani, lucrările au fost finalizate în procent de numai 30 la sută!

Și mai mult decât atât, în realitate, prețul final va fi mult mai mare decât cel negociat inițial, în condițiile în care DGPMB a anunțat că „în timpul lucrărilor de consolidare s-a constatat că este nevoie de note de comandă suplimentare pe diferite categorii de lucrări, având sau nu corespondent în lista de cantități inițiale”.

În traducere, în timpul lucrărilor de reparație, s-ar fi descoperit și alte probleme care trebuie remediate. Iar potrivit legii, dacă prețul acestora nu depășește jumătate din valoarea totală a contractului, pot fi atribuite, în mod direct, firmei care se ocupă de lucrare.

În tot acest context, clădirea la care se lucreză de 12 ani întregi arată, astăzi, deplorabil și s-ar fi degradat într-un asememea hal încât, spun surse din cadrul DGPMB, specialiștii ar fi recomandat demolarea acesteia, mai ales că, deși foarte veche și considerată unul dintre simbolurile Bucureștiului, nu face parte din patrimoniul cultural național.

Doar că, spun sursele citate, deja s-au cheltuit o mulțime de bani publici pentru consolidarea și modernizarea edificiului și plus de asta există un contract ferm care trebuie dus la îndeplinire.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...