Explicațiile lui Licu pentru cererea de retragere a doctoratului

Publicat: 08 07. 2016, 14:40

„La începutul lunii martie am cerut retragerea titlului de doctor. Am făcut solicitarea din cauza discuțiilor din spațiul public și pentru că vreau să îndepărtez orice suspiciune cu privire la obținerea acestui titlu. Academia a luat la cunoștință, am uzat de o prevedere legală”, a declarat Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României, pentru MEDIAFAX.

Acesta neagă orice acuzație de plagiat.

„Nu am plagiat. Nu am avut niciun avantaj profesional de pe urma obținerii acestui titlu”, a mai spus Bogdan Licu pentru MEDIAFAX.

În luna mai, Ministerul Educației a demarat analiza mai multor teze de doctorat, printre care și teza lui Bogdan Licu, după o sesizare privind suspiciuni de plagiat făcută de patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elveția, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca și profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

Academia de Informații „Mihai Viteazul” a anunțat că nouă absolvenți ai Școlii doctorale din cadrul instituției au cerut retragerea titlului de doctor. Printre aceștia se află Bogdan Licu, care a confirmat informația, și, potrivit unor surse, foștii miniștri Radu Stroe, Mihail Tudose și Mihai Stănișoară, Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, Romeo Raicu, fost șef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, Adela Popescu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea și Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea

„Pe parcursul analizei, Consiliul Științific a constatat faptul că un număr de nouă absolvenți ai Școlii doctorale din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” au renunțat la titlul de doctor, în baza Legii nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, pe baza unor cereri de renunțare formulate în perioada 3 – 7 martie a.c. și înregistrate la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în data de 10 martie a.c. În acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenți ai Școlii doctorale”, se arată într-un comunicat de presă al Academiei de Informații.

Noul ministru al Educației, Mircea Dumitru, a confirmat existența cererilor de retragere a titlurilor de doctor în cazul celor nouă, precizând că în prezent nu pot fi retrase pe baza solicitărilor de renunțare.

„Noul regulament prevede faptul că tot aceasta structură (n.r. CNATDCU), prin comisiile de specialitate trebuie să se pronunțe asupra existenței sau inexistenței (…). Pentru moment regulamentul nu ne permite ca doar pe baza unei renunțări din partea persoanelor în cauză să putem retrage titlurile respective. Titlurile nu pot fi retrase nici în cazul în care persoana respectivă recunoaște că a încălcat drepturile academice. Poate să recunoască dar consiliul național trebuie să dea acest verdict. Trebuie o analiză care va fi făcută curând”, a declarat Mircea Dumitru..