Familia bărbatului care ar apărea pe pachetele de țigări dă în judecată instituțiile europene și cere daune de un milion de euro

Publicat: 05 05. 2017, 15:38
Actualizat: 27 03. 2019, 10:29

„Procesul nu se va desfășura în România, ci la Bruxelles, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Tehnic vorbind, trebuie să chemăm în judecată Parlamentul European și Comisia Europeană, pentru că cele două au emis directiva respectivă ce a dus la implementarea în România a legii ce aduce aceste noutăți pe pachetele de țigări, Directiva 40, iar pozele respective se regăsesc în această directivă, 40″, a declarat avocatul familiei, Adrian Cuculis.

El a precizat că Tratatul de funcționare al UE, prin comparație cu Curtea de Justiție a UE, spune foarte clar că dacă un cetățean membru este afectat de un act cu putere de lege, directivă, emis de Comisia Europeană sau de Parlamentul European, atunci persoana fizică are posibilitatea fie să anuleze actul respectiv, fie modificarea parțială a actului.

„Atâta vreme cât există o contradicție vădită – avem răspunsul reprezentantului Comisiei în România, ce ne spune că pe pachetele de țigări s-au folosit actori (…), iar pe partea cealaltă, atâta vreme cât există acea posibilitate de a confunda persoanele și sunt 60 de reclamații la nivelul UE, de ce nu modificăm directiva, de ce nu modificăm legea internă ce a transpus directiva, în așa fel încât să fie trecut pe fiecare pachet de țigări o notă cu detalii despre poza respectivă.

Potrivit acestuia, acțiunea în instanță va fi deschisă la sfârșitul lunii mai, estimând că procesul va dura circa un an-un an și jumătate.

Avocatul a menționat că a primit de la Comisia Europeană un prezumtiv acord, dar că toate datele și restul fotografiilor sunt acoperite de o bandă neagră. El a mai precizat că apelat la un expert criminalist pentru efectuarea unei expertize, iar concluziile sunt că persoana din fotografie este, cel mai probabil, tatăl lui Adrian Iordăchescu.

„(În documentul extertului criminalist – n.r.) se trage concluzia că există asemănări că poza de pe pachete și pozele făcute în timpul vieții. Nota de consultanță criminalistică, fiindcă avem nevoie de mai multe fotografii, iar dacă UE ni le-ar pune la dispoziție, atunci am putea să facem un raport de expertiză cruiminalistică, abia atunci vom putea face un raport, însă nota de consultanță criminalistică este un început de dovadă cu care vom merge în instanță”, a punctat Cuculis.

Adrian Iordăchescu a admis că este posibil ca tatăl său să-și fi dat acordul, dar că șansele sunt mici.

„Da, se poate. Dar, nu mințim, nu ascundem nimic, nu am știut niciodată despre acest lucru. Nu am luat vorbă, chiar dacă noi am fost în vacanță, am fost cu el mai ceva ca un tată, ci o relație fiu-prieten și putea vorbi orice cu noi, cu mine”, a spus Adrian Iordăchescu, precizând că își dorește să afle adevărul.