Fenomen meteo straniu în România: Cum explică meteorologii apariția grindinei în plină iarnă

Publicat: 11 02. 2020, 15:19
Actualizat: 11 02. 2020, 15:45

Localnicii din satul Colibaşi, situat în apropiere de Drobeta-Turnu Severin, au fost surprinși marți de grindina care a căzut gospodăriile şi în grădinile lor. Grindina, în general, este specifică lunilor de vară, atunci când au loc anumite modificări în circulaţia curenţilor de aer, spun meteorolgii.

Potrivit primarului comunei Malovăţ, în zonă a început să plouă, iar apa s-a transformat, în scurt timp, în bucăţi de gheaţă.

„Eu am plecat din satul Colibaşi, iar atunci ploua. Apoi m-au sunat oamenii şi mi-au spus că a bătut grindina. De când sunt eu, şi am întrebat şi bătrânii, nimeni nu a mai văzut grindină în februarie. N-am avut deloc zăpadă până acum. Să vedem dacă pomii vor fi afectaţi de gheaţa asta”, a declarat, pentru Mediafax, Ion Michescu, primarul comunei Malovăţ.

Potrivit localnicilor, grindina a durat câteva minute, apoi a început din nou să plouă.

„Pentru această perioadă a iernii este total anormal să avem un asemenea fenomen, cădere de grindină. Dar, datorită schimbării condiţiilor meteorologice din această perioadă şi mai ales datorită faptului că în zona respectivă s-au produs diferite schimbări ale curenţilor de aer a rezultat acest fenomen de grindină. (…) Grindina, în general, este specifică lunilor de vară, atunci când au loc anumite modificări în circulaţia curenţilor de aer. La interferenţa dintre un curent cald cu un curent rece se formează o mare masă de vapori care se transformă în bucăţi de gheaţă”, a declarat, pentru sursa citată, Viorel Vătămanu, agrometeorolog la Centrul Regional de Meteorologie Oltenia.