Firea, despre vinieta Oxigen: Nu putem vorbi despre poluarea de la periferie, care ar fi la fel ca în centru

Publicat: 24 10. 2019, 12:03

„În trei ani de zile, spre deosebire de anii anteriori, s-au făcut progrese în ceea ce privește reducerea poluării. (…) Pentru Euro 4 se amână în 2021 (…) Niciodată, în întreaga lume, cine a luptat cu poluarea și a luptat real, nu a realizat proiecte pentru oameni săraci și bogați, separat. Se elimină poluarea”, a precizat Gabriela Firea, joi, la ședința CGMB, despre proiectul privind vinieta Oxigen.

Firea a reamintit faptul că Bucureștiul este al 6-lea cel mai poluat oraș din Europa.

„De ce e necesar acest proiect? Că nu ar fi așa poluant Bucureștiul. Suntem pe locul 6 (în Europa – n.r.), un loc fruntaș la ceva negativ. Avem și amenințarea cu infringement. Dincolo de orice sumă și orice amenințare, discutăm despre sănătatea oamenilor. De aceea este necesar acest proiect. Nu putem vorbi despre poluarea de la periferie care ar fi la fel ca în centru. În centru nivelul este mult mai crescut. (…) Banii de pe vinietă vor merge către proiecte pentru mediu”, a mai precizat Gabriela Firea.

Consiliul General al Capitalei (CGMB) are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect care prevede, printre altele, că toate mașinile cu normă de poluare sub Euro 5 trebuie să achite vinietă electronică de tip Oxigen. În funcție de norma de poluare, vinieta costă între 500 lei și 1.900 lei pe an.

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București de joi este proiectul de hotărâre „privind măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului în Municipiul București”, inițiat de primarul general Gabriela Firea.

Acesta prevede că toate mașinile cu normă de poluare sub Euro 5 vor plăti vinietă de tip Oxigen, taxa urmând să fie introdusă în București de la începutul anului 2020.