Firma care a închis un cont al Ministerului Sănătății a suspendat executarea silită a instituției

Publicat: 29 05. 2013, 12:57
Actualizat: 29 07. 2014, 18:28

Compania Vamed a transmis avocaților să suspende executarea silită a contului Ministerului Sănătății deschis la BCR, în urma încheierii unui protocol privind găsirea unei soluții amiabile de soluționare a situației datoriei acumulate între anii 2009 și 20012, a anunțat, miercuri, MS.

„Ministerul Sănătății a încheiat astăzi un protocol cu reprezentanții VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH&CO cu scopul găsirii unei soluții amiabile de soluționare a situației create în urma blocării unui cont al ministerului ca urmare a unei datorii acumulate între anii 2009-2012. În urma întâlnirii, compania VAMED a transmis instrucțiuni avocaților să suspende executarea silită instituită pe contul Ministerului Sănătății deschis la Banca Comercială Română”, arată MS într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Ministerului Sănătății și-au exprimat dorința de a găsi o soluție agreată de ambele părți pentru a micșora cuantumul penalităților, firma VAMED urmând să prezinte solicitarea Consiliului de Administrație.

În urma discuțiilor s-a stabilit ca în următoarele săptămâni să aibă loc o nouă întânire, pentru a discuta o modalitate amiabilă de soluționare a situației, a precizat Ministerul Sănătății.

În 13 februarie, firma Vamed Standortentwicklung und Engineering GMBH&CO KG a cerut Judecătoriei Sectorului 3 încuviințarea executării silite a Ministerului Sănătății.

Instanța a admis cererea în 22 februarie și a încuviințat executarea silită a Ministerului Sănătății, decizia fiind irevocabilă, potrivit site-ului Judecătoriei Sector 3.

Ministerul Sănătății arăta marți, într-un comunicat de presă, că firma cu care Ministerul Sănătății a avut un contract pentru realizarea unor „ghiduri arhitecturale” a obținut în instanță executarea silită pentru recuperarea sumei datorate și a penalităților, fiind blocat un cont, însă nu cel în care sunt fondurile Sănătății.

„Firma care a cerut în instanță recuperarea unor datorii de la Ministerul Sănătății a avut contract cu ministerul pentru realizarea unor servicii de ghiduri arhitecturale și inginerești cu finalizare. În 2009 și 2010, după ce au fost primite, conducerile Ministerului Sănătății din acei ani nu au plătit, iar firma a acționat instituția în instanță, iar acum a cerut executarea silită”, preciza MS în comunicatul citat.

Pentru executarea silită a Ministerului Sănătății a fost blocat un cont deschis la Banca Comerială Română, prin care se fac anumite plăți pentru deplasările în străinătate ale personalului MS, achitarea carburantului pentru mașinile care deservesc ministerul și alte facturi minore, mai arăta sursa citată.

Ministerul Sănătății menționa că fondurile Sănătății sau ale ministerului nu sunt blocate, astfel că pacienții nu sunt afectați de această decizie a instanței. De asemenea, unitățile spitalicești au contracte de finanțare cu casele de asigurări de sănătate, nici aceste unități nefiind afectate.

„Activitățile ministerului se realizează în principal prin Trezorerie, iar acest cont nu se poate bloca”, preciza MS.