Fiul lui Ion Rațiu îi transmite o scrisoare deschisă lui Ponta. „Să fie doar o coincidență că românii din diaspora nu au putut vota?”

Publicat: 06 11. 2014, 19:26

Gândul continuă seria articolelor cu mărturiile și mesajele românilor din străinătate care, duminica trecută, au fost nevoiți să stea la coadă ore în șir pentru a vota. Oameni simpli sau aflați în funcții oficiale au lansat autorităților din țară un apel de ajutor.

Vă prezentăm, mai jos, scrisoarea lui Nicoale Rațiu, fiul lui Ion Rațiu și director al Centrului Cultural Român din Londra.

„Faptul că votanții din Londra au așteptat chiar și 7 ore la cozi, în ploaie, este o dovadă a determinării lor de a-și exercita dreptul la vot, indiferent cu cine au votat. Numărul cu totul inadecvat de secții de votare organizate de BEC și puse la dispoziția lor este fie un exemplu al unei nefericite ineficiențe fie, mai grav, al unei tactici voite « de sus Â»”, arată acesta.

Centrul Cultural Român din Londra, fondat în anul 1994, este o asociație independentă ce are ca scop promovarea culturii țării noastre peste granițe. Finanțarea evenimentelor și programelor pe care Centrul le organizează vine din partea Fundației Rațiu, sponsorizărilor, vânzărilor de bilete și publicații.

Vă redăm în continuare scrisoarea integrală transmisă de Nicolae Rațiu:

„Solicităm Guvernului României să remedieze situația condițiilor de vot pentru diaspora, înainte de 16 noiembrie

Experiențele jalnice și frustrante pe care le-au întâmpinat alegătorii români din Londra și din alte orașe europene ne-ar putea îndemna să credem că actualul guvern din România nu a dorit, de fapt, ca diaspora să voteze. Să fie numai o coincidență? După 25 de ani în România, coincidențe de acest fel sunt greu de crezut.

S-a spus că abia aceste ultime alegeri au declanșat în diaspora dorința de a vota, însă e bine știut că istoricul votanților din afara granițelor României a înclinat de fiecare dată către alternativa la candidatul PSD, oricare ar fi fost acesta, singura excepție fiind anul 2000.

Faptul că votanții din Londra au așteptat chiar și 7 ore la cozi, în ploaie, este o dovadă a determinării lor de a-și exercita dreptul la vot, indiferent cu cine au votat. Numărul cu totul inadecvat de secții de votare organizate de BEC și puse la dispoziția lor este fie un exemplu al unei nefericite ineficiențe fie, mai grav, al unei tactici voite « de sus Â».

În numele drepturilor democratice ale poporului român, solicităm Guvernului României să remedieze situația condițiilor de vot pentru diaspora, înainte de scrutinul din 16 noiembrie prin:

– Înființarea mai multor secții de vot

– Simplificarea procedurii de înregistrare a votanților și eficientizarea procesului de votare

– Prelungirea orarului de funcționare al secțiilor de vot până la ora 11 p.m.

Punerea în practică a acestor acțiuni ar ajuta la reinstaurarea încrederii în bunacredința Guvernului României și a autorităților române.”