Flutur: Tăriceanu ignoră voința populației când vorbește de republică parlamentară

Publicat: 15 02. 2012, 10:23
Actualizat: 10 06. 2012, 05:58
Președintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a declarat, duminică, într-o conferință de presă la Galați, că, vorbind despre modificarea Constituției și crearea unei republici parlamentare, premierul Călin Popescu Tăriceanu ignoră voința populației de a-și alege președintele prin vot direct.

Președintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a declarat, duminică, într-o conferință de presă la Galați, că, vorbind despre modificarea Constituției și crearea unei republici parlamentare, premierul Călin Popescu Tăriceanu ignoră voința populației de a-și alege președintele prin vot direct

Întrebat cum apreciază ideea premierului de modificare a Constituției pentru a se ajunge la o republică parlamentară, Flutur a răspuns că poporul așteaptă de fapt mai multă putere pentru președintele țării.

"Toată dezbaterea din ultimii ani a fost și este pe vot uninominal. A suprima dorința românilor de a-și vota prin vot uninominal președintele cred că este în contradicție cu ce vrea majoritatea populației. Ce vrea domnul Tăriceanu este un parti-pris care se referă strict la Traian Băsescu și de aceea vorbește de republică parlamentară, dar, după părerea mea, ignoră voința populației aceste țări: vot uninominal. Populația, dacă dă vot uninominal, așteaptă și mai mult putere din partea președintelui. Nu desființăm o instituție a statului că-i convine cuiva. Din acest punct de vedere, nu pot să fiu de acord. Cred că oamenii vor vrea un președinte pe vot uninominal", a spus Flutur.

"Dormim de 17 ani sub cap cu o Constituție care nu funcționează în România, suntem exportatori de crize. De ce? Pentru că e Constituția făcută după chipul și asemănarea lui Ion Iliescu din 1990-1991. Observăm că apar crize între palatele Cotroceni și Victoria, indiferent cum îl cheamă pe președinte. Și aici apare paradoxul: populația îl votează prin vot uninominal pe președinte, care numește un premier, care nu este susținut, ci este rodul unei conjuncturi, a unei înțelegeri, dar când e să-l schimbe, nu-l mai poate schimba", a mai spus Flutur.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Â