Focar de PESTĂ PORCINĂ. Un europarlamentar român cere AJUTOR de la Comisia Europeană pentru fermieri

Publicat: 04/07/2018, 12:33

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a solicitat Comisiei Europene să acorde sprijin financiar fermierilor ale căror gospodării sunt afectate de pesta porcină. El amintește că, agricultorii polonezi care s-au confruntat cu aceeași problemă, au primit, anul trecut, de la UE 9,3 milioane de euro.

„În calitate de europarlamentar român, dar și de membru în comisia AGRI a Parlamentului European, am adresat atât Comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, cât și Comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară, domnului Vytenis Andriukaitis, o scrisoare deschisă în care solicit Comisiei Europene acordarea unui ajutor financiar cât mai rapid. Având în vedere importanța sectorului porcinelor din România, asistența tehnică și ajutorul financiar pentru agricultorii afectați sunt obligatorii. (…) Am reamintit oficialilor de la Bruxelles că, anul trecut, UE a aprobat un ajutor financiar de 9,3 milioane de euro pentru agricultorii polonezi aflați în aceeași situație. Ținând cont de toate aceste considerente, Comisia Europeană trebuie să ofere tratament egal pentru fermierii români!”, afirmă eurodeputatul din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Laurențiu Rebega, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Acesta reamintește că 50.000 de porci urmează să fie sacrificați, dupp ce Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a confirmat infestarea cu virsul pestei porcine la o fermă de reproducție pentru suine din județul Tulcea.

ANSVA a anunțat, luni, că a confirmat virusul pestei porcine africane a fost confirmat în fermele aparținând unei exploatații comerciale de creștere a porcilor din județul Tulcea, carcasele suinelor urmând să fie distruse sub supraveghere oficială.

Potrivit ANSVSA, pentru o intervenție eficientă, Autoritatea a dispus detașarea de personal de specialitate din alte zece județe, iar la acțiunile care se desfășoară în focar sunt prezenți președintele Autorității, dr. Geronimo Brănescu, și o echipă de specialiști din cadrul ANSVSA, de la nivel central.

„Pentru a veni în sprijinul autorităților, au sosit doi experți din partea Comisiei Europene, care vor participa la evaluarea situației și vor oferi consultanță de specialitate pentru o gestionare operativă”, se arată în comunicatul Autorității.

Reprezentanții ANSVA au mai făcut precizare că pesa porcină africană nu afectează oamenii, neexistând astfel risc de îmbolnăvire pentru persoane, dar că virusul are impact din punct de vedere economic.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
MINORUL care a INCENDIAT blocul din KM 4-5, plasat în AREST la DOMICILIU
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Klaus Iohannis A RĂMAS FĂRĂ CUVINTE. Ce cadouri a primit președintele României. S-a aflat chiar...
Anamaria Prodan o face praf pe Corina Caciuc! Fotografii șocante cu iubita lui Reghe
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...