Fostul șef al Poliției Rutiere Brașov Claudiu Tămîrjan, în arest la domiciliu

Publicat: 17 11. 2014, 17:33
Actualizat: 19 11. 2014, 10:56

Curtea de Apel Brașov a respins contestația procurorilor DNA la decizia Tribunalului Brașov care a decis înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru fostul șef al Poliției Rutiere Brașov și a menținut sentința.

Prin urmare, Tămîrjan a fost eliberat din arestul IPJ Brașov și dus la domiciliul acestuia din localitatea Săcele. Claudiu Tămîrjan va fi obligat, pe timpul cât se află în arest la domiciliu, să respecte următoarele obligații: să nu părăsească reședința din municipiul Săcele fără încuviințarea instanței de judecată, să se prezinte la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, să nu se apropie de cei 14 co-inculpați și 24 de martori în acest dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect pe nici o cale.

De asemenea, în sentință i se atrage atenția inculpatului că în cazul încălcării cu rea-credință a măsurii dispuse sau a obligațiilor stabilite se poate dispune măsura arestării preventive.

„Dispune la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri punerea în libertate, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză și plasarea în arest la domiciliu a inculpatului Tămîrjan Claudiu”, se mai arată în sentință.

Judecătorii mai precizează că, pe durata măsurii arestului la domiciliu, fostul șef al Poliției Rutiere poate părăsi domiciliul doar pentru a se prezenta în fața instanței, iar polițistul desemnat să îl supraveghete „poate pătrunde în imobilul unde se execută măsura, fără învoirea inculpatului sau persoanelor care locuiesc împreună cu acesta”.

Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

La începutul lunii august, DNA Brașov a dispus trimiterea în judecată a lui Claudiu Tămîrjan și a 11 dintre foștii săi subalterni, precum și a trei patroni de firme. Doar Tămîrjan este cercetat în arest, ceilalți fiind judecați în stare de libertate.

Cei 15 inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi acordat „protecție” unor oameni de afaceri și funcționari publici. Pentru serviciile sale, Tămîrjan a cerut și primit de la diverse persoane foloase necuvenite, uneori sub formă de lemne de foc pentru imobilul în care locuiește, băuturi carbogazoase, produse din carne, băuturi alcoolice și păstrăvi, susțin procurorii anticorupție din Brașov.

Claudiu Tămîrjan va fi judecat pentru”trafic de influență (cinci fapte), instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (17 fapte) și folosirea, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă sunt săvîrșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, se arată într-un comunicat al DNA.

Claudiu Tămîrjan a fost arestat preventiv în 25 iunie, iar o zi mai târziu a fost suspendat din funcție. El a fost Șef al Poliției Rutiere Brașov aproape zece ani.