FOTO | Veteranul de război Irod Moisă, singurul militar român din Garda Regală rămas în viaţă, împlineşte 100 de ani

Publicat: 01 12. 2022, 17:05
Actualizat: 01 12. 2022, 17:15
Singurul militar român din Garda Regală rămas în viață, maiorul Irod Moisă a împlinit miercuri, 30 noiembrie, venerabila vârstă de 100 de ani. Veteranul de război a primit Emblema de Onoare a Armatei Române.
Maiorul Irod Moisă, singurul militar român din Garda Regală rămas în viață, a fost vizitat de militari săptămâna trecută în comuna Ghijasa de Sus, ”pentru a-l onora cu drag pe dumnealui și istoria națională pe care o reprezintă”, informează Ministerul Apărării Naționale.
”Cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 𝟭𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗶, domnului 𝐦𝐚𝐢𝐨𝐫 (𝐫𝐭𝐫.) 𝙈𝙤𝙞𝙨ă 𝙄𝙍𝙊𝘿, 𝐯𝐞𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐫ă𝐳𝐛𝐨𝐢, i-a fost înmânată 𝐄𝐦𝐛𝐥𝐞𝐦𝐚 𝐝𝐞 𝐎𝐧𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐀𝐫𝐦𝐚𝐭𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐞𝐢, în cadrul unei festivități organizate în data de 22 noiembrie de Asociația Națională a Veteranilor de Război Filiala Sibiu, în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Cabinetul Prefectului Sibiu, la domiciliul acestuia, în localitatea Ghijasa de Sus, județul Sibiu”, transmite MApN pe Facebook.
Distinsul veteran s-a născut în satul Ghijasa de Jos, comuna Alțîna, pe data de 30 noiembrie 1922, într-o familie cu 7 copii.
Încă de mic și-a ajutat familia la treburile gospodărești, ajutând-o pe mama acestuia care rămăsese singură cu 7 copii, tatăl fiind plecat la muncă în străinătate.
De la o vârstă fragedă a fost luat premilitar, iar în perioada 1943-1945 a participat pe front cu Batalionul de Gardă Regală, având funcția de pușcaș.

„Premilitărie am făcut în Vecerd. Mergeam în fiecare duminică, ne adunam mai mulți din alte localități în Vecerd și eram instruiți. Am fost întrebat de un colonel dacă vreau să fac armată și am răspuns că da, vreau să fiu coleg cu de-ai mei, din sat. M-au încorporat la 1 aprilie 1943. De la Cercul Militar din Sighișoara m-au trimis la Batalionul de Gardă Regală din Sinaia. Instrucția am făcut-o la Poiana Școlii din Schii.Am jurat credință țării mele și Regelui Mihai, pe care am avut ocazia să-l văd de-aproape.Eu am fost bun ochitor, scoteam punctaj maxim când trăgeam cu arma. Instrucție făceam de două pe săptămână. Eu eram pușcaș și cercetaș. După 7 luni ne-a mutat la Compania a doua. Mie îmi plăcea să fiu ordonat și curat îmbrăcat, fiind dat exemplu pentru ceilalți colegi. În aprilie 1944 a fost un raid de avioane care au bombardat localitățile învecinate. Ne-am ascuns prin pădure, am crezut că ne fac praf. După 23 august 1944 am primit ordin să plecăm. Am luat armele și am plecat escortându-l pe Rege către Târgu Jiu și am ajuns la Runcu, unde am stat 3 săptămâni”, povestește cu emoție venerabilul veteran, potrivit MApN.