Francezii investesc 200.000 de euro în școlile profesionale din Brașov

Publicat: 22 02. 2013, 18:05
Actualizat: 23 02. 2013, 01:14

Mai multe firme franceze din județul Brașov vor să pregătească elevii de la școlile profesionale din zonă pentru meserii în domenii precum mecatronică și electromecanică. Pentru că francezii au nevoie de specialiști, vor finanța câteva școli din zona Făgăraș-Brașov, investiția totală fiind de 200.000 de euro.

Companiile au nevoie și de operatori pentru inserții de mase plastice, motiv pentru care vor organiza ore de practică și cursuri de formare pentru această meserie.

Cu afaceri de zeci de milioane de euro în zonă, companiile franceze spun că nu găsesc forța de muncă care să utilizeze mașinile pe care ele le au în dotare.

„În domeniul maselor plastice sunt foarte puțini specialiști care știu despre ce este vorba. Până acum, am trimis angajații la specializări în Franța sau am adus traineri aici, în România, pentru a forma oameni. Noi ducem lipsă de competențe tehnice și de aceea vrem să formăm oamenii”, a spus Teodora Tarog, reprezentanta companiei Dedienne România.

Proiectul este în curs de avizare și va începe cel mai probabil în septembrie. „Vom pregăti trei clase, aproximativ 75 de elevi. În primul an, elevii vor face 65% practică și 35% teorie. În al doilea an, vor face 70% practică și 30% teorie.

În timpul celor doi ani de practică, elevii vor primi burse de 200 de lei de la Ministerul Educației și 200 de lei de la companie. „Va exista un contract între școală și companie, iar la final elevii vor fi angajați”, a mai spus Teodora Tarog. Elevii vor lucra la procesarea polimerilor.

Bani  vor fi investiți în utilajele pe care vor lucra elevii. „Francezii au adus două prese de mase plastice, iar copiii vor face practică unu la unu, adică vor sta pe lângă maiștri”, a spus Riana Bucur, inspectorul general de la Brașov.

Proiectul francezilor se va înscrie în proiectul „Alege-ți drumul”, un program de dezvoltare a învățământului profesional și tehnic dezvoltat de Ministerul Educației. În program s-au înscris până acum 473 de școli, iar 12.471 de elevi care vor face practică în peste 1.500 de firme. Programul a fost aprobat prin ordin ministerial anul trecut.

Acest ordin prevede că procesul educațional va dura doi ani, clasa a X-a și clasa XI-a: în primul an, elevii vor face 40% teorie (525 de ore) și 60% practică (740 de ore).

În anul al doilea de învățământ profesional, va fi 25% teorie (315 ore), 75% practică (885 de ore), iar practica obligatorie la angajator va fi de 5 săptămâni. Elevul va avea tutore de practică de la angajator.

La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare nivel III în cadrul european al calificărilor. Va fi un certificat de calificare de profesionist adevărat în meseria pe care o va face și un certificat care va fi recunoscut la nivel european.