Franța consideră că primul președinte al UE trebuie să fie dintr-un stat din zona euro

Publicat: 15 02. 2012, 11:56
Actualizat: 23 07. 2012, 04:04
Primul președinte al Uniunii Europene ar trebui să fie dintr-un stat membru care a adoptat moneda euro și să îndeplinească și alte criterii, a declarat marți ministrul francez pentru Afaceri Europene, citat de Reuters.

Primul președinte al Uniunii Europene ar trebui să fie dintr-un stat membru care a adoptat moneda euro și să îndeplinească și alte criterii, a declarat marți ministrul francez pentru Afaceri Europene, citat de Reuters. Fostul premier britanic Tony Blair și-a menționat interesul pentru noul post de președinte al Consiliului Europeran, iar legăturile sale apropiate cu președintele francez Nicolas Sarkozy au generat speculații conform cărora Parisul îl va susține.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Jean-Pierre Jouyet, pare că a exclus însă aceste idei atunci când a menționat trei caracteristici ale viitorului președinte UE.

"Prima calitate este că trebuie să fie mai degrabă un lider puternic și charismatic, pentru a fi respectat de colegii săi. Cel puțin aceasta este viziunea franceză – nu este o viziune împărtășită de toți", a declarat Jouyet. "A doua calitate este să fie o persoană care trebuie să fie un european autentic, să înțeleagă sensibilitatea, istoria, mecanismele și relațiile instituționale dintre Consiliu, Parlamentul European (…) și Comisia" Europeană, a adăugat el.

În acest fel ar fi avantajat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, președintele de centru-dreapta al miniștrilor de Finanțe din zona euro, formată din 15 state, care a fost implicat în fiecare compromis european de la preluarea puterii în 1995. Diplomații consideră că Juncker are șanse mari să obțină postul de președinte UE.

"A treia condiție este că trebuie să fie o persoană aflată în mijlocul solidarităților care există în Europa. Aceste solidarități sunt zona euro și zona Schengen", a adăugat Jouyet, referindu-se la grupul de 24 de state care se întinde din Estonia până în Portugalia, în cadrul căruia a fost eliminat controlul la frontiere. Marea Britanie nu face parte nici din spațiul Schengen, nici din zona euro, deși Blair a susținut adoptarea monedei unice la începutul mandatului său de premier, care s-a încheiat în iunie 2007.

Jouyet a refuzat să identifice posibili candidați.