Gâdea, despre contractele privind insula Belina: Ce s-a făcut acolo e corect și legal

Publicat: 20 07. 2017, 16:19

„Am depus documente din care rezultă că ceea ce am făcut acolo… nu a fost nimic ilegal, nu a fost nimic incorect. Am preluat cele două imobile de la Apele Române cu trei contracte de închiriere încheiate anterior preluării de către Consiliul Județean Teleorman de Apele Române. Aveam obligația să ducem mai departe cele trei contracte în aceleași condiții în care ele au fost încheiate de către Apele Române întrucât ne-au subjugat în drepturi și obligații și aveam datoria să preluăm și drepturile și obligațiile celor două imobile. Consiliul Județean Teleorman nu a făcut altceva decât să ducă mai departe acele contracte de închiriere. Pentru că ele au fost încheiate în urma unor licitații și ne-au subjugat în drepturi și obligații (…) Astăzi am venit doar să depun documente din care rezultă că ceea ce s-a făcut acolo e corect și legal”, a declarat, la ieșirea de la DNA, Adrian Gâdea.

Fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman a mai spus că nu știe ca președintele PSD, Liviu Dragnea, să aibă „luciuri de apă sau alte lucruri acolo”, precizând de asemenea că nu știe ca Dragnea sau altă persoană să aibă acces în zonă.

„Cu domnul Dragnea am aceeași legătură pe care o are fiecare membru PSD, în rest nu am nicio altă legătură”, a menționat Gâdea.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, săptămâna trecută, că fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Ionuț Adrian Gâdea, actualmente secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, este urmărit penal pentru abuz în serviciu. Alături de acesta, au mai fost puși sub urmărire fostul inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, Dorica Nela Ioardan, dar și Mircea Dumitrescu, fost administrator public al județului Teleorman, tot pentru abuz în serviciu.

„În luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuț, în calitate de președinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispozițiile legislației primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială și o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha)”, se arată în comunicatul de presă al Direcției Naționale Anticorupție.

Mai exact, contractele au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, la prețuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună și 3.988 lei/lună, toate fără TVA, fără organizarea unei licitații și fără emiterea unei hotărâri de consiliu județean.

Procurorii transmit că scopul acestora era darea suprafețelor în folosința temporară a locatarului pentru creșterea peștelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv și agrement, interzicându-se desfășurarea oricăror altor activități. Contractele respective au fost verificate financiar, viza fiind acordată în aceeași zi, 16 ianuarie 2014, de către Nela Dorica Iordan, inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, în condițiile în care aceasta, potrivit DNA, cunoștea cum au fost încheiate documentele.