GÂNDUL LIVE. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Trei pacienți transferați la Lețcani sunt în stare mai gravă / Fabricile de oxigen funcționează la capacitate maximă. Reprezintă un punct sensibil

Publicat: 15 11. 2020, 12:44
Actualizat: 15 11. 2020, 13:35

This browser does not support the video element.

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre starea celor șase pacienți din incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, care au fost transferați la spitalul de la Lețcani.

„Știm sigur că în toată această perioadă de timp la ATI tot ce înseamnă rețea electrică / oxigen au fost suprautilizate, fără respiro.

Evaluările pe parcurs nu s-au putut face mereu la timp. Persoanele care sunt responsabile de mentenanță, la firme cu contracte, poate nu au fost mereu la timp, trebuie să fie persoană echipată cu echipament de protecție.

Ceea ce avem și trebuie să ținem minte…Deși se lucrează în acest ritm partea de aprovizionare cu curent electric, flux de oxigen reprezintă o problemă pentru ATI.

Fabricile de oxigen la capacitate maximă reprezintă un punct sensibil.

La Spitalul de Boli Infecțioase Iași avem fabrică de oxigen (nu vorbim de Lețcani). De când folosim la capacitate maximă, ambele spitale COVID, sunt momente când intră în funcție rezerva – stația cu butelii de oxigen.

Lucrurile trebuie ținute sub control. Nu aș spune că aceste rețele nu sunt supervizate. Există contracte de mentenanță obligatorii, în ATI, verifică tehnice.

Firma trebuie să vină să repare. La stația inferioară de la Lețcani se pune altfel problema. A venit din dotare cu o fabrică de oxigen, dar sursa principală de oxigen trebuie să aibă 2 rezerve în spate.

Am pus o rezervă pentru a da în funcțiune zona ATI. Am dat-o treptat cu 6-12-18 paturi, pentru a fi pe un teren sigur din punct de vedere tehnic.

Am fost la Lețcani sunt toți în ATI. Au fost evaluați pacienții. Tratament au primit cum au ajuns. Din cei șase pacienți…toți sunt critici…TREI sunt într-o stare generală care pune probleme în momentul de față, mai gravă.

La compartimentul ATI sunt sisteme de avertizare în ceea ce privește producerea de incendii. Sistemele nu vin în dotarea spitalului, în dotare există doar ce e cerut de ISU, verificat permanent.

În primul rând avertizoarele, ele sunt obligatorii într-un spital. Tot ceea ce înseamnă posibilitate de intervenție imediată.”, a declarat Carmen Dorobăț la GÂNDUL LIVE.