GÂNDUL LIVE. Sociologul Gelu Duminică, despre cazul femeii care a lovit crunt o vedetă Pro Tv: M-a surprins non-reacția celor din jur / Noi tolerăm astfel de manifestări

GÂNDUL LIVE. Sociologul Gelu Duminică, despre cazul femeii care a lovit crunt o vedetă Pro Tv: M-a surprins non-reacția celor din jur / Noi tolerăm astfel de manifestări
GÂNDUL LIVE. Sociologul Gelu Duminică, despre cazul femeii care a lovit crunt o vedetă Pro Tv: M-a surprins non-reacția celor din jur / Noi tolerăm astfel de manifestări
Publicat: 10/11/2020, 12:00
Actualizat: 10/11/2020, 14:12

Sociologul Gelu Duminică a dezbătut, la GÂNDUL LIVE, cazul agresoarei care a bătut o vedetă Pro Tv, după ce a fost atenționată că a parcat pe trecerea de pietoni. Totodată, Duminică a vorbit despre situația angajatei PSD care s-a automutilat în sediul partidului.

„Pe mine nu m-a surprins neapărat povestea, anume că cineva a considerat că trebuie să-și arate mușchii, să întărească ideea că „pumnii mei minte nu are”, a spus Gelu Duminică.

Despre femeia care a agresat-o pe Cristina Joia, designer-ul emisiunii „Visuri la cheie” de la Pro Tv

M-a surprins non-reacția celor care au asistat la eveniment. Mulți dintre noi se arată oripilați. Ne așteptăm ca violență să se schimbe în lipsa unei reacții, mi se pare fariseic. Educația se face și de către societate.

Noi, când tolerăm asemenea manifestări, umane, nu facem decât să-l încurajăm pe acel personaj violent să facă și a doua oară, pentru că devine șmecher. Asta mă surprinde, că ne uităm doar la agresor, care e încarcerat, sper să își primească pedeapsa meritată.

Schimbarea începe cu noi, e foarte ușor să arătăm spre ceilalți, uitând că noi înșine am fost tăinuitori, complici la această chestiune.

Vă spune unul care și-a luat un pumn în figură, când era adolescent, dintr-un motiv necunoscut. Nu am auzit decât niște injurii care aveau legătură cu etnia mea. Nu știu cine. M-a deranjat nu pumnul, ci faptul că nimeni nu s-a băgat. Nimeni nu a zis „băi, cei faci acolo?” Totul a fost normal. Un copil și-a luat un pumn în gură de la altul de s-a întins pe jos și i-a sărit înghețata din mână. Puștiul ăla a dat cu pumnul a doua, a treia oară.

Pasul de la mica violență la marea violență e foarte mic din cauza lipsei reacției noastre. Omul este un animal social, ceea ce se întâmplă altuia mi se poate întâmpla mie mâine.

Eu la facultatea de sociologie predau un curs numit Minorități și Echitate și printre altele, cu studenții mei fac un experiment social – un cuplu, chipurile să meargă pe stradă și deodată bărbatul adresează injurii femeii, clamând că ea l-a înșelat, cu apelativul „curvă”, chiar o agresează teatral pe respectiva fată. Când îi spune „curvă”, „nenorocito”, bărbații, femeile susțin cauza bărbatului agresiv!

„Bă, nu o bate el degeaba, a făcut ea ceva, nu e treaba mea să mă bag” etc. Uităm de fapt că mâine respectivul agresor poate fi supărat pe ceva ce fac eu. Și eu să fiu victima. Și aș vrea să fiu apărat de ceilalți.

Când oferim în fața unor acte de agresiune tăinuire, ignoranță…Să nu ne supere că există asta. Agresivitatea e una din caracteristicile umane.

Unele femei sunt agresive, altele iubitoare, la fel și bărbații. Nu știu mari diferențe privind comportamentele, decât în funcție de ceea ce au fost învățați în societate. Am văzut și femei furioase, bărbați furioși, femei iubitoare, bărbați iubitori.”, a declarat Duminică.

Despre angajata care s-a automutilat la sediul PSD

Depresia e o boală extrem de ciudată. Se manifestă în felurite moduri. Una dintre ele, forma agravantă, aduce cu sine automutilarea. Dacă este depresie, nu este surprinzător, că s-a ajuns la un astfel de comportament.

În general, astfel de comportamente agresive față de propria persoană, se întâmplă la locul de muncă. Aduceți-vă aminte de cei care s-au sinucis la muncă, jandarmi, polițiști, cu arma din dotare. Nimeni nu putea să împiedice actul.

Omul gândește totuși rațional, privind planului de acțiune. Femeia a încercat să găsească un loc sigur unde să-și pună planul în aplicare. Faptul că s-a întâmplat la PSD e doar o picanterie. Sper să-și revină, are nevoie de foarte multe lucruri. Din păcate, odată pornit pe acest drum suicidal, există riscul major să nu-și revină. Dacă acești oameni nu au parte de intervenție coerentă, se vor sinucide cu siguranță.”, a spus sociologul la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare