Gazele lacrimogene din Piață, LEGALE. Substanțele, folosite și de alte forțe de ordine europene. Jandarmeria, primele precizări oficiale despre GAZE

Publicat: 15 08. 2018, 15:52
Actualizat: 26 03. 2019, 02:13

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind substanțele iritant lacrimogene, Jandarmeria Română face următoarele precizări: Gazele iritant lacrimogene folosite de Jandarmeria Română în diferite dispozitive (spray de mână, pulverizator de capacitate mărită sau cartușe iritant lacrimogene) sunt achiziționate de către instituția noastră exclusiv de la producători autorizați și certificați conform legii. Menționăm totodată că aceste substanțe sunt folosite de majoritatea forțelor de poliție și jandarmerie europene”, au precizat reprezentanții Jandarmeriei Capitalei.

Procurorii militari care anchetează intervenția jandarmilor la protestul din 10 august nu au primit încă informații privind compoziția și cantitatea gazelor folosite de către forțele de ordine la miting, au precizat reprezentanții Parchetului Militar.

„Deocamdată nu avem date și elemente privitoare la concentrația gazelor utilizate și la compoziția acestora”, a declarat procurorul militar Ionel Corbu, cel care instrumentează dosarul privind intervenția jandarmilor la protestul din 10 august.

De asemenea, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a mai spus că gazul folosit de jandarmi „este legal, aprobat și utilizat în toată lumea”.

„Jandarmeria este dotată cu diferite dispozitive care utilizează gaze lacrimogene, aici mă refer la Cloro-benzol, de fapt e Cloro-benzal, de fapt CS, acesta se folosește în concentrație maximă de 1%, deci e o concentrație foarte mică. Dacă domnii specialiști care au apărut pe la televizor măcar deschideau un Google, observau că ultimele studii s-au făcut în urma unei intervenții a americanilor, mă refer la FBI in anul 2000, iar Oficiul special al Procuraturii SUA, care cred că e o instituție serioasă, a considerat că acest gaz produce doar în stări excepționale sau poate produce leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritații ale mucoaselor. Letal nu poate să fie de nicio culoare decât dacă este utilizat în cantități foarte mari în spații închise. Jandarmeria folosește mai multe tipuri de armament și aici mă refer la grenade iritant-lacrimogene, care au un praf, un CS sub formă de pulbere, cartușe iritant-lacrimogene pentru lansator, ceea ce s-a văzut că pleacă din armele acelea, lansator. Tragem la 45 de grade sau la 50 de grade, în funcție de distanța la care vrem să cadă lovitura și lovitura se duce în sus și lovitura se duce în sus. Tot niște studii americane au arătat că zona cea mai toxică a CS a acela lichid. Jandarmeria nu folosește în stare lichidă acest gaz. E foarte legal, e aprobat și utilizat în toată lumea. România e una din țările care își cumpără muniție nu neapărat din România, loviturile de 38 sau 40 vin din Germania„, a spus Cătălin Paraschiv, pentru Kamikaze.