Gheorghe, primul salvator: „Le-am dat hainele de pe mine ca să le pun pe ei, pentru că nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maioul și le-am făcut foc…”

Publicat: 21 01. 2014, 12:50
Actualizat: 29 07. 2014, 19:26

Gheorghe Giurgiu, un localnic de 33 de ani din satul Pietreasa (Alba), a fost cel care, alături de doi consăteni, a ajuns primul, luni seară, la locul accidentului aviatic din Munții Apuseni și au încercat să îi ajute pe răniți, îmbrăcându-i cu hainele proprii și făcându-le foc să se încălzească.

Gheorghe Giurgiu a declarat, marți dimineață, corespondentului MEDIAFAX că în momentul în care a ajuns la locul accidentului i-a auzit pe răniți cum strigau de durere, unul dintre ei fiind cu ambele picioare rupte, iar sătenii au făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură, pentru a-l transporta.

El povestește că zăpada atingea jumătate de metru în zona în care era epava avionului, aparatul de zbor fiind răsturnat.

„Am auzit de la televizor de avionul prăbușit în Munții Apuseni și am plecat cu doi consăteni de-ai mei din satul Pietreasa să îi căutăm pe răniți. Noi trei am ajuns primii, nu a fost niciun pădurar. Ne-am dus că noi suntem de-aici și cunoaștem zona, iar când am ajuns sus pe munte am strigat, că era beznă de nu se vedea la un metru. Noi pe la ora 19.00 am plecat, am luat-o spre Vârful Pietreasa și am aflat că ar fi avionul într-o zonă cu pădure mijlocie, cu plantații. Din fericire, i-am găsit. Zăpada avea o jumătate de metru acolo unde erau ei. Avionul a dat printre copaci și era răsturnat. Când am ajuns am văzut că îi făceau respirație gură la gură domnișoarei rezidente, pe ea am încercat să o ajutăm prima dată, dar apoi am aflat că a murit. Răniții strigau de durere, unul era cu amândouă picioarele rupte, am făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură. Le-am făcut foc, le-am dat hainele de pe mine ca să le pun pe ei, pentru că nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maioul și le-am făcut foc, și am rămas numai într-o bluză mai subțire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia să îi ajut să se încălzească, pentru că ei au îndurat frig”, a spus Giurgiu, adăugând că nu au putut face un foc prea mare pentru că lemnele erau ude.

Potrivit acestuia, răniții erau în afara aeronavei, iar pilotul era prins sub avion.

„Stăteau adunați într-o parte, iar cel cu picioarele rupte era chiar lângă avion, pentru că nu se putea mișca. I-am dat haina de pe mine că stătea pe spate, întins pe zăpadă. Au mai venit și alți oameni din alt sat apoi și am încercat să îi ducem în jos cum am putut. I-am cărat cu pături, pe brațe și în spate, numai să îi ajutăm. Erau vreo doi kilometri până la drum. Nu i-am întrebat ce au pățit, pentru că ei strigau după ajutor, erau plini de sânge, am vrut numai să îi ajutăm cum putem. După o vreme au venit SMURD, Poliția, jandarmii”, a mai spus Giurgiu.

Acesta s-a întrebat cum se poate, totuși, cu tehnologia existentă în prezent, să nu poată fi localizat cu precizie un avion prăbușit.

„Trăim în România, dar să îi găsești pe oameni după șase – șapte ore, nu știu ce să zic. Cu toată tehnologia asta, i-am găsit noi, când puteam să nu mergem pe jos 4-5 kilometri prin zăpadă să îi găsim”, a subliniat Gheorghe Giurgiu.

Filmul tragediei în urma căreia pilotul Adrian Iovan și o studentă și-au pierdut viața

Pilotul Adrian Iovan și o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din București și-au pierdut viața după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuși să sune la 112, la ora 16.16, anunțând incidentul.

În avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor -, o studenta și doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului și victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni și localnici.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, sunt conștiente și au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Cluj, ultimii doi răniți fiind aduși la UPU Cluj marți dimineață, în jurul orei 4.30.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro

Foto: Marius Pop/Facebook