Guvernul Ponta aprobă un proiect „privind dreptul de comunicare online al deținuților”

Publicat: 18 12. 2012, 20:16
Actualizat: 28 09. 2018, 01:02

Persoanele condamnate și aflate în închisoare vor avea dreptul la comunicare online și posibilitatea de a se oferi voluntar pentru a presta o activitate în interesul comunității, iar obligativitatea eliberării condiționate va fi valabilă numai din regimurile deschis sau semideschis.

Noile prevederi au fost aprobate, marți, de Guvern, printr-un proiect de lege care reglementează modul de executare a pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, informează Executiv.

Proiectul de lege va intra în vigoare în februarie 2014 și face parte dintr-un pachet de mai multe acte normative, care vor însoți legea de aplicare a Codului de Procedură Penală.

Fostul premier Adrian Năstase, cel mai mare comunicator online aflat în pușcărie 

În ultimele luni, cel mai mare comunicator online aflat în închisoare a fost ex-premierul Adrian Năstase. Fostul premier a fost condamnat definitiv, în luna iunie, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În ultimele luni, fostul premier Adrian Năstase, încarcerat la penitenciarul Jilava, a postat pe blogul personal numeroase comentarii având diverse teme de actualitate.

La peste 45 de zile de la sentința Curții Supreme prin care a fost condamnat la doi ani de închisoare și după tentativa de suicid din data de 20 iunie, Năstase scria: „După o lună și jumătate, am impresia că m-am trezit dintr-o comă profundă. Privesc în jur la viața politică, la disensiunile și haosul care se instalează tot mai mult și mă întreb cui i-a folosit condamnarea mea „emblematică”?!”, comenta pe blog, în luna august, fostul premier.

Ce prevede proiectul

Pe de altă parte, sursa citată arată că actul normativ reconfigurează cadrul general privind executarea pedepselor privative de libertate în situația în care sistemul penal român a suferit schimbări de substanță prin adoptarea noului Cod penal și a noului Cod de procedură penală.

Dintre schimbările propuse, Guvernul menționează introducerea unui nou drept care poate fi exercitat de persoanele condamnate, și anume dreptul la „convorbiri online”, introducerea posibilității pentru deținuți de a se oferi voluntari și de a presta o activitate în interesul comunității, precum și instituirea obligativității eliberării condiționate numai din regimurile deschis sau semideschis.

Alte prevederi prezentate de Guvern sunt instituția judecătorului de supraveghere a privării de libertate, care are ca principală atribuție supravegherea și controlul legalității în executarea pedepselor sau măsurilor privative de libertate în penitenciare sau în alte locuri de reținere sau de arestare preventivă, controlul antiterorist și de specialitate aplicat tuturor persoanelor și bagajelor, precum și mijloacelor de transport care au acces în penitenciar, percheziția deținuților și recoltarea probelor biologice, aplicarea cu titlu provizoriu a unui tip de regim de executare a pedepselor (de maximă siguranță, închis, semideschis și deschis) pentru o scurtă perioadă de timp, după perioada de carantină, și tratamentul necesar deținuților cu tulburări psihice grave.