Hipermarketurile ar putea fi obligate să comercializeze 51% produse românești

Publicat: 08 06. 2016, 14:53
Actualizat: 01 11. 2016, 12:10

Legea care îi obligă pe comercianți să expună la raft 51% produse românești a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților, for decizional, cu majoritate covârșitoare de 293 „pentru” și niciun vot împotrivă.

Legea urmează să fie trimisă președintelui spre promulgare.

Marin Anton, inițiatorul legii, a declarat că toți consumtaorii vor beneficia de pe urma acestui act normativ. „Sper ca din momentul în care legea va apărea în Monitorul Oficial românii să știe că vor putea cumpăra de la supermarketuri produse alimentare cu 20% minimum. Un al doilea aspect foarte important pentru toți românii, toți consumatorii din supermarketuri, este acela că produsele
românești, produsele alimentare românești, vor fi în proporție de 51% prezente pe rafturile supermarketurilor. Asta înseamnă că, atât producătorii români, cât și consumatorii români vor avea produse proaspete și sănătoase românești pentru consum”.

Florin Pâslaru, lider grupului PSD a remarcat și el că legea a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare. „Astăzi am votat o lege extrem de importantă, o lege așteptată de toată România. Îi felicit pe toți colegii care au votat acest lucru și nu înțeleg de ce se găsește una sau două persoane, cred că-i o singură persoană în această Cameră, care nu votează această lege și nu vrea să ajute producătorii români. Vă felicit pe cei care ați votat această lege pentru că noi și România aveam nevoie de această lege”, a declarat Pâslaru.

Legea a fost contestată de patronate și a fost amânată de mai multe ori. Președintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, Nini Săpunaru, declara, la 17 mai, că proiectul de lege potrivit căreia comercianții trebuie să aibă la raft 51% produse provenite din lanțul scurt de aprovizionare va fi transmisă plenului fără niciun fel de modificare.

Președintele Comisiei de agricultură afirmat că, în decursul dezbaterii de la comisie, au fost respinse propunerile venite din partea patronatelor. De fapt, acestea cereau respingerea integrală a legii. „La votul final, amendamentul poate fi susținut în plen. Să vedem cine și-l asumă”, a mai spus Nini Săpunaru, precizând că în forma adoptată de comisie legea este așteptată de mulți oameni.

Președintele Comisiei de agricultură a mai declarat că, în forma actuală, legea nu contravine principiilor pieței unice, subliniind că prevede obligativitatea ca în hipermarketuri să existe 51% din produse provenite din „lanțul scurt” de aprovizionare, fără să facă strict trimitere la produsele românești.