Ilie Carabulea a fost adus la DNA

Publicat: 28 01. 2014, 19:13
Actualizat: 29 09. 2018, 22:08

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Grupul Carpatica, a fost adus, marți după-amiază, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), el fiiind vizat, potrivit unor surse judiciare, în dosarul în care este urmărită penal soția ministrului Finanțelor, Laura Elena Chițoiu.

Carabulea a fost ridicat, marți, de la Sibiu, de procurorii anticorupție și a fost adus la DNA în cursul după-amiezii.

Avocatul său, Nicolae Ucă, a declarat anterior corespondentului MEDIAFAX că „operațiunea s-a desfășurat în mare, mare secret” și că „se vizează niște capete”.

Ucă mai spunea că, până la acel moment, nu i-au fost comunicate acuzațiile care i se aduc clientului său.

„Nu mi-au comunicat acuzațiile care i se aduc și nu am informații cu privire la ceea ce se întâmplă. Sunt în drum spre București, unde va fi audiat clientul meu. Voi vedea ce se întâmplă în momentul în care voi ajunge la sediul DNA. Operațiunea asta s-a desfășurat în mare, mare secret. Se vizează niște capete, la modul cum s-a desfășurat acțiunea”, a declarat avocatul.

Tot din Sibiu au fost ridicate de anchetatori, în vederea audierii la București, două femei, între care Ina Crudu, actualul director general al Carpatica Asig.

Soția ministrului Finanțelor, Laura Elena Chițoiu, director al Direcției Avizări din cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) la data faptelor, este urmărită penal, fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Procurorii DNA i-au prezentat, marți, soției ministrului Finanțelor acuzațiile care i se aduc în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupție și în care marți au fost făcute percheziții în București și Sibiu.

Procurorii DNA au făcut, marți, 17 percheziții în București și Sibiu, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupție și asimilate acestora, printre care asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influență, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la uz de fals.

Surse judiciare au declarat, marți, pentru MEDIAFAX că perchezițiile DNA au vizat reprezentanți ai Carpatica Asigurări, precum și funcționari din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform surselor citate, în acest dosar sunt suspectate de fapte de corupție 11 persoane, între care doi foști reprezentanți ai Carpatica Asig. Unul dintre aceștia este Marian Mîrzac, fost director general al companiei de asigurări din Sibiu, în prezent membru în Consiliul ASF, iar celălalt este Radu Mustățea, membru în CA al Carpatica Asig și președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în anchetă ar fi vizat și Carabulea, care le-ar fi oferit funcții lui Mîrzac și Mustățea, ajunși ulterior membru în Consiliul ASF și, respectiv, președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Carpatica ar fi trebuit să-și majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat această operațiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influențat controlul ASF la companie, companiei Carpatica Asig nu i-a mai fost suspendată activitatea pe piața asigurărilor, potrivit surselor citate.

Aceleași surse arată că Mîrzac îi transmitea informații lui Carabulea prin intermediul lui Mustățea.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat din Sibiu de procurorii anticorupție și va fi dus la sediul DNA din București, pentru a da declarații, Radu Mustățea și alte persoane suspectate de fapte de corupție fiind deja audiate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus la dispoziția DNA date despre compania de asigurări verificată, Carpatica Asig, aferente activității din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, absorbită în aprilie 2013 de ASF, a anunțat autoritatea de reglementare.

„Verificările vizează o speță legată de o societate de asigurări. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurări respectivă, aferente activității din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurărilor, absorbită de ASF în 29 aprilie 2013. ASF pune la dispoziția organelor de cercetare documentele solicitate, atât din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor cât și, dacă va fi necesar, documente ulterioare”, a comunicat autoritatea, menționând că mai multe detalii vor fi transmise ulterior.