Imigrația și terorismul, cele mai mari probleme ale europenilor. Ce îi îngrijorează cel mai mult pe români

Publicat: 11 08. 2016, 07:58
Actualizat: 11 10. 2016, 11:33

Întrebați despre principalele îngrijorări pe care le au prin prisma statutului de cetățean european, criza refugiaților rămâne în topul problemelor cu care oamenii cred că se confruntă continentul în acest moment. 48% dintre locuitorii statelor europene consideră că imigranții sunt cei care le dau autorităților cele mai mari bătăi de cap, în vreme ce 39% au fost de acord că terorismul este pericolul principal pe care Europa trebuie să-l gestioneze.

Imigrația este principala problemă în opinia a 20 de state membre și se situează pe primele două locuri în toate țările din UE, cu excepția Portugaliei. Față de toamna lui 2015, problematica terorismului a început să devină din ce în ce mai îngrijorătoare, situându-se acum mult înaintea preocupărilor legate de situația economică (19%) sau șomaj (15%). Aceasta este îngrijorarea prioritară în opt state din Uniune, dar se află în primele două în opinia tuturor europenilor, mai puțin a celor din Grecia.

În ceea ce privește problema refugiaților, 67% dintre europeni se declară în favoarea unor politici comune la nivel european privind imigrația. Aproape 6 din 10 europeni (adică 58%) se declară de acord cu migrația cetățenilor din alte state UE, însă în aceeași proporție spun că sunt împotriva imigranților veniți din afara blocului comunitar.

79% dintre cei chestionați sunt de acord cu „libera circulație a cetățenilor europeni care pot trăi, locui, studia și derula afaceri oriunde în Uniunea Europeană”. Majoritatea respondenților susțin libera circulație, de la britanici, până la letoni. În plus, cei mai mulți din locuitorii de pe continent consideră că libera circulație a oamenilor, mărfurilor și serviciilor în interiorul Uniunii Europene este cea mai importantă reușită a UE (56%), la fel ca pacea între țările membre.

Europenii sunt de părere că Uniunea este un actor global, iar 68% consideră că vocea Bruxelles-ului contează în lume. În ceea ce privește investițiile, 56% dintre cetățeni au ajuns la concluzia că banii publici ar trebui folosiți pentru stimularea investițiilor în sectorul privat în interiorul blocului comunitar, în vreme ce același procent este de acord că ar trebui ca în UE să existe o piață digitală unică.

Numărul europenilor care spun că au încredere în Uniunea Europenă a crescut la 33%, un nivel mai ridicat față de cei care spun ca se încred în guvernele naționale (27%). Astfel, imaginea de ansamblu a blocului comunitar este, în ochii majorității europenilor, una neutră (38%), în vreme ce 34% spun că viziunea lor despre UE este pozitivă, iar 27% declară că o percep drept negativă.

Cele mai mari probleme pentru români sunt sistemele de sănătate, de asistență socială și șomajul

Și românii consideră că, la nivel european, imigrația și terorismul reprezintă cele mai importante probleme, astfel că percepțiile negative despre refugiați au crescut în ultima perioadă cu 10 procente, în cel mai alert ritm din Uniune, ajungând la 64%, chiar dacă, în prezent, țara noastră nu se confruntă cu mari probleme din această perspectivă. La nivel național, însă, altele sunt problemele pe care locuitorii le percep ca fiind cele mai importante: sistemul de sănătate și cel de asistență socială, precum și lipsa locurilor de muncă sunt considerate domeniile de care autoritățile trebuie să se ocupe cu prioritate, pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor.

La nivel național, în România sistemul de sănătate și cel al serviciilor sociales sunt cele care îi preocupă cel mai mult pe cetățeni, la fel ca și pe cei din Letonia (42%), Ungaria (37%, la egalitate cu țara noastră) și Slovacia (36%).

Comparativ cu toamna lui 2015, imaginea UE s-a înrăutățit în ochii românilor, aceasta fiind cea mai mare scădere resimțită pe continent (percepția pozitivă a ajuns la 42%, pierzând 15 procente). Și în Croația și Lituania blocul comunitar a pierdut din strălucire, cu o percepție pozitivă care ajunge la 37%, respectiv 43%.

Tot românii sunt și printre cei mai optimiști europeni în ceea ce privește viitorul UE, 70% considerând că Uniunea va evolua pozitiv și pe termen lung. Țara noastră este depășită doar de Irlanda (77%) și este urmată îndeaproape de Malta (67%) și Lituania (66%).

În 18 state din Uniunea Europeană opiniile negative despre refugiați au început să se diminueze, la acest capitol conducând Franța (57%), Slovenia (68%), Croația (45%) și Luxemburg (40%). În alte opt țări, însă, percepțiile negative au început să crească, cel mai abrupt în România, cu 10 procente, ajungând la 64%, și în Suedia, până la 36%.

Eurobarometrul de primăvară este un studiu realizat în perioada 21 – 31 mai 2016, pe un eșantion total de 31.946 de persoane din țările de pe continent.