IMPACT POLITIC. Solicitanții de azil din Hong Kong testează relațiile UE-China. Cum optează țările europene privind preluarea solicitanților de azil din Hong Kong

Publicat: 10 07. 2020, 10:24
Actualizat: 10 07. 2020, 10:32
IMPACT POLITIC. Solicitanții de azil din Hong Kong testează relațiile UE-China. Cum optează țările europene privind preluarea solicitanților de azil din Hong Kong

Adoptarea unei legi controversate de securitate în Hong Kong amenință cu creșterea tensiunilor dintre Europa și Beijing, în cazul în care o represiune asupra disidenței din fosta colonie britanică are drept consecință un solicitant de azil. Țările europene încearcă să protejeze solicitantii de azil în timp ce încearcă să nu supere  Beijing-ul.

De când Beijingul a adoptat o nouă lege de securitate națională pentru Hong Kong săptămâna trecută, liderii din întreaga lume s-au angajat în sprijinul protestatarilor și al altor rezidenți care fug din regiunea administrativă specială strânsă din ce în ce mai tare de China, transmite Politico Europe.

Franta sprijină principiul „o singură țară, două sisteme”

Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a spus președintelui chinez Xi Jinping că sprijină principiul „o singură țară, două sisteme”, acordul încheiat când Marea Britanie a predat Hong Kong-ului în China în 1997. Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat îngrijorarea că principiul riscă să fie „ erodat.“

Rezoluție a Parlamentului European care condamna legea de securitate națională

Luna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care condamna legea de securitate națională, prin care a declarat legislația un atac la autonomia orașului, statul de drept și libertățile fundamentale.

„În echilibrul dintre provocare și oportunitate, China s-a mutat mult mai mult în tabăra de provocare decât tabăra de oportunitate”, a declarat Janka Oertel, directorul programului Asia la Consiliul European pentru Relații Externe.

Beijingul a denunțat constant implicarea altor țări în probleme legate de Hong Kong

Liderii europeni au denunțat legea, iar cei  din Australia și Taiwan au oferit sprijin rezidenților din Hong Kong.

Dar, în timp ce liderii europeni au denunțat legea, au fost mai puțini în legătură cu faptul că vor acorda azil pentru persoanele care fug din Hong Kong.

Până în prezent, liderii mondiali care s-au ocupat cel mai mult de preluarea refugiaților din Hong Kong sunt, de asemenea, cei dornici să se ridice în fața Beijingului. Liderii din Australia și Taiwan, două locuri cu poziții de întărire către China, au făcut mișcări pentru a oferi sprijin rezidenților din Hong Kong.
În Europa, numai Regatul Unit a spus în mod explicit că va oferi asistență specială pentru imigrare celor care fug din Hong Kong.

Marea Britanie intenționează să ofere ajutor rezidenților din Hong Kong

Îndemnat de Partidul său Conservator să ia o poziție mai dură asupra Chinei, premierul britanic Boris Johnson a declarat că intenționează să creeze o rută pentru cel mult 3 milioane de rezidenți din Hong Kong pentru a obține cetățenia britanică. Anunțul a determinat o mustrare din partea Chinei, avertizând că poate revanșa cu „măsurile corespunzătoare”.

Marea Britanie a acordat azil lui Simon Cheng, un fost angajat al consulatului britanic din Hong Kong, la sfârșitul lunii trecute.

Alte țări europene au optat pentru o abordare mai liniștită

Conform legislației internaționale a refugiaților, azilul și statutul de refugiat sunt protecții acordate persoanelor care se confruntă cu persecuții sau pot demonstra o temere temeinică de persecuție dacă se întorc în locul de unde au fugit. Uniunea Europeană are un set de directive menite să ghideze țările care abordează cererile de refugiați, dar deciziile sunt tratate în mare măsură de statele naționale de la caz la caz.

Beijingul a denunțat constant implicarea altor țări în probleme legate de Hong Kong.

„Afacerile din Hong Kong sunt afacerile interne ale Chinei, iar alte țări nu au dreptul să se amestece”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, în cadrul unei conferințe de presă din această săptămână.

În timp ce procesele de azil funcționează în mod ideal independent de afacerile diplomatice, în Europa, având în vedere faptul că oferirea oamenilor din refugiul din Hong Kong înseamnă, de asemenea, posibilitatea unor relații economice impunătoare cu China, al doilea partener comercial al UE, recunoscând pretențiile de persecuție împotriva Partidului Comunist Chinez.

„În practică, adesea intră în joc considerente politice, dar acest lucru nu ar trebui să se întâmple”, a spus Kelley Loper, profesor asociat la departamentul de drept de la Universitatea din Hong Kong,

Unii lideri, printre care Merkel, în fruntea problemelor de azil din Europa au încercat să se ocupe cu atenție de problemă – făcând eforturi pentru diplomație și spunând că va continua să caute dialog cu China pentru cooperare economică.

Germania nu are măsuri specifice de imigrare care se vor aplica oamenilor din Hong Kong, dreptul la azil este disponibil oricui din lume, potrivit declaratiei lui Merkel

Merkel a spus săptămâna trecută că Germania nu are măsuri specifice de imigrare care se vor aplica oamenilor din Hong Kong, în schimb a spus că dreptul la azil este disponibil oricui din lume. Germania a acordat în mod liniștit anul trecut azil Ray Wong și Alan Li, doi activiști din Hong Kong care au fugit în Europa în 2017.

Germania se poziționează între cele două abordări

Având în vedere relația strânsă a Germaniei cu China, modul în care au fost tratate afirmațiile lor ar putea constitui un precedent pentru modul în care Europa poate aborda viitoarele cazuri de azil. S-a făcut foarte clar că Germania este un loc pentru refugiații politici, dar că azilul nu trebuie acordat într-un mod care să se confrunte public cu China, a spus Oertel.

Proiectul de extrădare din Hong Kong amenință să inflameze relațiile dintre China și UE

Faptul că Wong și Li au primit azil în Germania a rămas secret până în luna mai a anului trecut, când cei doi bărbați au declarat presei că li s-a acordat statutul de refugiat, încălcându-și tăcerea pentru a pronunța o lege care ar fi acordat Beijingului puterea de extrădare a oamenilor din Hong Kong acuzați de o crimă în China pentru judecare. Proiectul de extrădare protejat a lansat Hong Kong-ul într-o mișcare de protest de lungă durată care a dus la trecerea legii securității naționale.

Legea amenință să inflameze relațiile dintre China și UE – afectate deja de căderea pandemiei COVID-19. „Într-o oarecare măsură este subminat

„Acesta a subminat într-o oarecare măsură încrederea politică dintre China și UE”, a scris luna trecută Cui Hongjian de la Institutul Chinez de Studii Internaționale, un institut de cercetare administrat de Ministerul Afacerilor Externe al Chinei.

În comparație cu cei care fug de războaie ca în Afganistan sau Siria, numărul de oameni din Hong Kong care ar putea încerca să caute azil în urma adoptării legii securității naționale este probabil să rămână mic. Mulți care doresc să plece vor căuta rute alternative de imigrare, mai degrabă decât să parcurgă procesul lung de asiliu, potențial dificil.

Cu toate acestea, impactul politic ar putea fi mare. Țările care aprobă cererile de azil pentru refugiații politici din Hong Kong, chiar și în număr mic, iau o poziție în conformitate cu legislația internațională privind refugiații în ceea ce privește acțiunile guvernului chinez, a declarat Hanne Beirens, directorul Institutului de Politici pentru Migrație Europa.

„Doar ideea că statul ar spune„ Da, această persoană are voie să caute protecție aici, deoarece guvernul se angajează în anumite moduri de persecuție este o declarație foarte mare și importantă”, a spus ea.