Împrumutul de 800 de milioane euro pentru Primăria Capitalei, din nou pe ordinea de zi a CGMB. Ce vrea Sorin Oprescu să facă cu acești bani

Împrumutul de 800 de milioane euro pentru Primăria Capitalei, din nou pe ordinea de zi a CGMB. Ce vrea Sorin Oprescu să facă cu acești bani
Publicat: 29/08/2012, 20:12
Actualizat: 27/09/2018, 20:34

Împrumutul de 800 de milioane de euro pentru Primăria Capitalei, destinat restructurării unei datorii de 500 de milioane de euro și contractării de noi credite, se va afla, joi, pe ordinea de zi a ședinței CGMB, după ce, în precedentul mandat al lui Sorin Oprescu, nu a fost aprobat.

„Este vorba despre o restructurare a vechiului credit al Primăriei Capitalei, în valoare de 500 de milioane de euro, reprezentand eurobonduri contractate în 2005 de fostul primar Adrian Videanu, care, urmare a schimbărilor legislative din domeniul fiscal, a fost trecut la capitolul datorie publică, încărcând bugetul Primăriei Capitalei până aproape de gradul maxim de îndatorare”, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, primarul general Sorin Oprescu.

Edilul a mai spus că, în prezent, este blocată posibilitatea de a contracta noi credite pentru proiectele municipalității.

Proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de joi prevede aprobarea contractării unor finanțări rambursabile interne sau externe în valoare totală de până la 800 de milioane de euro sau echivalentul în lei, în vederea restructurării datoriei de până la 500 milioane de euro și contractării de noi credite.

Potrivit proiectului, contractarea finanțării rambursabile de 800 de milioane de euro, cu maturitate de până la 20 de ani, se face pentru realizarea investițiilor publice de interes local și pentru asigurarea resurselor financiare necesare plății de capital (principal) în anul 2015 aferente emisiunii de euro-obligațiuni emise de Municipiul București în 2005.

În expunerea de motive a proiectului, primarul general arată că Municipiul București derulează, în prezent, 11 finanțări rambursabile, în calitate de împrumutat, subîmprumutat sau garant.

Finanțările sunt de la Banca Europeană de Investiții, Banca de Dezvoltare a Comunității Europene, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea și modernizarea sistemului dse termoficare, infrastructură urbană, infrastructură școlară, reabilitarea stației de ape uzate de la Glina, reabilitarea zonei istorice, managementul traficului, modernizarea sistemului de alimentare cu apă.

Acestea sunt contractate pentru perioade de până în 25 de ani, unele fiind scadente în 2015. Printre acestea este și emisiunea de obligațiuni de 500 de milioane de euro pentru investiții publice de interes local, contractată în 2005 pe o perioadă de zece ani, cu rambursare integrală în 2015.

Oprescu precizează că, în 2015, anul rambursării obligațiunilor în valoare de 500 de milioane de euro, gradul de îndatorare al municipalității ar urma să depășească limita maximă legală de 30%.

În noiembrie 2011, primarul general Sorin Oprescu, aflat într-o vizită în SUA, a discutat cu Seth Waugh, Chief Executive Officer al Deutsche Bank Americas, în legătură cu acordarea acestui credit de 800 de milioane de euro în condiții avantajoase, iar reprezentaul băncii l-a asigurat că va primi o ofertă cât mai bună.

Primarul general i-a adresat șefului Deutsche Bank Americas rugămintea de a trata cu toată deschiderea intenția Bucureștiului de a accesa fonduri și, la rândul lui, l-a asigurat de toată transparența în procesul de selecție ce va urma.

Împrumutul este necesar pentru acoperirea celor 500 de milioane de euro contractate de fosta administrație a Bucureștiului în cadrul unei emisiuni de bonduri, dar mai ales pentru finalizarea unor investiții oprite momentan din lipsa banilor, precum și inițierea unora noi.

Proiectul prin care municipalitatea cerea acordul pentru a lua un împrumut de 800 milioane de euro a fost de mai multe pe ordinea de zi a CGMB, în mandatul precedent al primarului general, dar a fost respins sau nu a fost luat în discuție, din lipsă de cvorum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Poliția Locală poate da amendă pentru parcare?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie