În 15 septembrie elevii din clasele întâi și a doua vor avea și manualele digitale, promite Pricopie

Publicat: 05 09. 2014, 19:06
Actualizat: 08 04. 2019, 05:46

„Dacă vorbim despre manualele de la clasa a III-a la clasa a XII-a nu sunt modificări, adică din păcate venim tot cu manuale vechi, unele de 10-12 ani. Dacă vorbim de manualele pentru clasa întâi și clasa a doua, conform procedurilor legale suntem obligați să așteptăm decizia Consiliului Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Eu cred că ne apropiem de momentul la care CNSC va da verdictul. De fapt, știți bine că sunt mai multe solicitări la CNSC din partea unor editori, una a fost deja respinsă, mai sunt 17 dacă nu mă înșel, care au fost conexate. E o decizie dată de instanță, nu ne putem pronunța înainte de această instanță. Eu cred că vom merge în direcția bună și că vom avea manuale pe 15 septembrie, evident în format digital. Dacă decizia este pozitivă, atunci manualele vor putea fi încărcate pe internet imediat ce se semnează contractele”, a declarat Pricopie, vineri, la Constanța.

El a precizat că se intenționează ca în următorii ani să crească numărul materiilor opționale, în special pentru ultimii doi ani de liceu.

„Nu sunt materii noi la învățământul primar, sunt materii opționale noi și este normal și o să creștem numărul de opționale nu numai pe primar, ci pe toate ciclurile. De fapt, în anii următori va trebui să avem o reașezare, în special la nivelul liceului. Cu ocazia noilor planuri cadru și programe aprobate vom încerca să creștem numărul de opționale pentru elevii de liceu, în special pentru clasele a XI-a și a XII-a. Este normal să-i dai posibilitatea elevului în urma discuției cu părinții, evident, să se orienteze către o disciplină sau alta”, a mai afirmat ministrul Educației.

Întrebat care este stadiul pregătirii unităților de învățământ cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, Remus Pricopie a spus că este mai bine față de anii trecuți.

„Din datele de până acum, dacă ne uităm la gradul de pregătire a unităților de învățământ, care știți bine că în primul și în primul rând intră în sarcina autorităților locale, stăm mult mai bine ca în anii anteriori, inclusiv îe ceea ce privește avizele de funcționare. Vor mai fi școli care nu vor primi avize de funcționare, dar trebuie să se înțeleagă mecanismul de acordare a acestui aviz. De exemplu, dacă școala nu este conectată la apă curentă, nu primește avizul. Deci, școala poate să arate foarte bine, dar dacă nu este conectată la apă curentă și canalizare nu primește avizul. Prin urmare, avizele de funcționare pentru unitățile de învățământ depind foarte mult de nivelul de dezvoltare a comunității”, a menționat ministrul Educației.

El a participat, vineri, la evenimentul Academica BNR, derulat pentru al patrulea an consecutiv la Constanța și găzduit în 2014 de Universitatea Maritimă.