În clasa băiețelului marginalizat din Pitești se află și o fetiță cu ADHD. De ce aceasta a fost acceptată de colegi, iar el nu

Publicat: 25 10. 2016, 07:47
Actualizat: 25 10. 2016, 08:38

Rodica Rizoiu subliniază că situația a fost normală până la venirea în funcție a directorului școlii, Alin Vlad, pe care îl acuză de faptul că băiețelul a fost marginalizat și că nu a fost ajutat să se integreze. Mama copilului spune că a mers cu acesta oriunde a fost îndrumată – atât la psiholog, cât și la psihiatru.

Pe de altă parte, Iulia Pârvu, președintele Comitetului de Părinți de la școala piteșteană nr 16,  infirmă această variantă și arată că băiatul a început să fie agresiv în momentul în care părinții lui nu au mai asistat la ore. Și directorul școlii, Alin Vlad, confirmă faptul că situația s-a deterioriat în momentul în care părinții nu au mai venit să stea cu băiatul la școală, lucru care era benefic atât pentru băiat, cât și pentru ceilalți elevi.

În clasa respectivă, copiii au încă o colegă cu ADHD pe care au integrat-o cu succes în comunitatea lor. „Este cu noi din clasa I, este fetița noastră, a tuturor, pentru că toți sunt copiii noștri, ai tututor. Asta ne-am dorit să facem și cu familia băiețelului”, spune președinta Comitetului de Părinți.

Săptămâna trecută, 29 de elevi de la o clasa de a VII-a de la școala nr 16 din Pitești refuzau să intre la ore. Motivul – un coleg de-al lor, despre care se speculează că ar suferi de sindromul ADHD, îi amenință cu moartea și îi agresează fizic și verbal. Nu există însă documente care să ateste că băiatul suferă de această boală, anunță televiziunea publică. Timp de trei zile, ceilalți colegi de clasă ai băiatului au refuzat să intre la ore. Tatăl elevului îi acuză pe părinții celorlalți elevi că l-au afectat psihic pe copil și că nu l-au ajutat să se integreze în colectivitate. Băiatul e acum evaluat de o comisie de psihologi care va stabili dacă poate continua să studieze într-o școală de masă sau va trebui transferat într-una specială.

Legea obligă însă conducerea școlii și Inspectoratul să asigure tuturor elevilor acces la educație, consiliere psihologică, dacă este nevoie și să încerce să găsească soluții împreună cu părinții. O comisie mixtă ministerială a început astăzi un control la Școala Gimnazială nr. 16 din Pitești. Iar Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități a făcut plângeri penale pe numele unor părinți, pe care îi acuză de șantaj și incitare la ură. Ministerul Educației a anunțat că nu are un răspuns la această situație și că va da marți un comunicat de presă.