Incendiul din subteranul Salinei Praid a fost lichidat după o intervenție dificilă de 12 ore

Publicat: 31 07. 2013, 10:29
Actualizat: 26 03. 2019, 20:12

Incendiul izbucnit, marți, în subteranul Salinei Praid, într-o galerie părărsită situată la o adâncime de circa 200 de metri de suprafață, a fost stins după o intervenție dificilă, care a durat aproximativ 12 ore, forțele de intervenție utilizând o conductă de un kilometru pentru inundarea focarelor

Directorul de Cancelarie al Prefectului județului Harghita, Adrian Pănescu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că incendiul din subteranul Salinei Praid a fost stins în noaptea de marți spre miercuri, jurul orei 3:00, după o intervenție desfășurată în condiții foarte dificile și care a durat aproximativ 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Incendiul a fost depistat de salvatorii de la mină într-o galerie părăsită, cu două etaje mai jos față de zona de vizitare și de tratament, la o adâncime de aproximativ două sute de metri de suprafață și se manifesta pe o suprafață de 30 de metri pătrați de lemn, grinzi și planșeul de protecție a galeriei.

Inițial s-a intervenit cu stingătoare, întrucât gabaritul autospecialelor nu a permis accesul lor în galerii, ulterior fiind achiziționată o conductă cu lungimea de un kilometru, cu ajutorul căreia s-a făcut alimentarea de la o sursă de apă din subteran, inundându-se zona focarului.

Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit produs la instalația de ventilare a minei. Adrian Pănescu a spus că incendiul a fost stins de echipele formate din zece salvatori de la mina Praid și șase pompieri voluntari de la Servicul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din stațiune, care au lucrat în schimburi de câte două ore.

Fumul dens, căldura dogoritoare și galeriile înguste au făcut ca intervenția să fie una dintre cele mai dificile.

„A fost o intervenție foarte grea. Jos, galeriile sunt strâmte, nu pot intra mulți oameni deodată, era foarte cald, aerul era fierbinte iar fumul foarte gros. Nu s-a putut intra fără măști de gaze și echipamente de protecție”, a declarat, la rândul său, șeful SVSU Praid, Ilyes Simofi Istvan.

Adrian Pănescu a mai spus că, potrivit conducerii salinei, incendiul a fost lichidat, dar subteranul este încă „inundat” cu abur și fum, cu toate că instalația de ventilare a fost pornită din cursul nopții, imediat după stingerea focarelor.

Salina Praid va fi deschisă vizitatorilor abia după ce fumul și mirosul vor dipărea complet din galerii și în special din baza de tratament și de vizitare, situată la 120 de metri în subteran, cu 70 de metri mai sus față de galeria părăsită unde a izbucnit incendiul.

Până în prezent, nu a mai avut loc un astfel de eveniment în Salina Praid.

Sute de persoane – turiști, bolnavi aflați la tratament în Salina Praid și muncitori care exploatau sare – au fost evacuate, marți, după ce în zona de vizitare și tratament s-a infiltrat fum, autoritățile presupunând că ar fi luat foc o bârnă din zona de exploatare a sării din subteran.