ÎNCEPE RECENSĂMÂNTUL: Cele patru întrebări la care poți refuza să răspunzi

Redactor:
Diana Marcu
ÎNCEPE RECENSĂMÂNTUL: Cele patru întrebări la care poți refuza să răspunzi
Cunoaște-ți drepturile!

Patru din totalul de aproximativ 100 de întrebări la care cetățenii români vor trebui să răspundă în cadrul recensământului din 20 octombrie pot fi refuzate, fără niciun fel de penalizare din partea autorităților. Acestea fac parte din secțiunea dedicată „caracteristicilor etno-culturale”, cu referire la etnia, limba maternă și religia persoanei, cât și date despre eventualele dizabilități pe care persoana intervievată le poate avea.

Întrebările sunt însoțite de atenționarea „fiecare persoană este liberă să-și exprime propria opțiune, fără niciun fel de constrângere”, și sunt formulate astfel:

Cărei etnii consideră persoana că îi aparține?

Care este limba maternă a persoanei?

Cărei religii consideră persoana că îi aparține?

La aceste trei se adaugă o a patra referitoare la „posibilele dizabilități”.

„Principalul motiv pentru care întrebările ce fac referire la etnia, limba maternă, religia și posibilele dizabilități ale persoanei sunt neimpuse se datorează practicilor europene din domeniu”, declară pentru gândul Vladimir Alexandrescu, șeful biroului de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

El spune că Uniunea Europeană nu impune asumarea etniei, însă „există recomandări venite din această direcție, ce subliniază necesitatea unei statistici actuale despre etnia persoanelor, mai ales în contextul în care una dintre ele – cea rromă -, a intrat în atenția multor țări din Europa”.

Întrebat cum vor fi încurajați cetățenii rromi să își declare adevărata etnie, Vladimir Alexandrescu spune că se bazeză pe „puterea de convingere a recenzorilor”. „Avem recenzori, cât și observatori de etnie rromă, aleși pentru zone în care ponderea acestei populații este mai mare, și care sperăm că vor avea o contribuție concretă în convingerea lor în a-și declara propria etnie”, a precizat acesta.

Limba maternă a fost și ea trecută în categoria întrebărilor la care se poate refuza un răspuns, deoarece nu există o legătură intrinsecă între limba maternă și locul de origine al persoanei, afirmă Alexandrescu.

Potrivit șefului de presă al INS, datele culese de pe teren vor intra într-un sistem de prelucrare informatizat și vor fi prelucrate anonim pentru efectuarea statisticilor. Totuși, Codul Numeric Personal (CNP), principalul element care poate stabili identitatea unei persoane, este solicitat în interiorul chestionarului. „Vrem să estimăm realist numărul de CNP-uri active în interiorul Ministerului Administrației și Internelor, în momentul de față numărul lor fiind mai mare decât numărul de persoane”, a precizat Vladimir Alexandrescu.

Potrivt oficialilor INS, actualul recensământ ar putea certifica reducerea demografică a țării, cât și „migrația temporară actuală a românilor plecați la muncă în străinătate”. „Pentru prima oară vom încerca să realizăm și o hartă exactă a ponderilor etniilor din țara noastră”, declară Vladimir Alexandrescu.

Recensământul din 2011 este primul organizat după aderarea României la Uniunea Europeană și se desfășura în perioada 20 – 31 octombrie. (Antonio Glodeanu)

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide