Inițiativă inedită | O femeie din Arad oferă cazare gratuită bolnavilor care vin la tratament oncologic în oraș – VIDEO

Publicat: 03 12. 2019, 15:58

Proiectul este unul inedit și unic în regiune întrucât le oferă pacienților oncologici, dar și aparținătorilor, acces la cazare gratuită într-un apartament utilizat.

Aceștia pot benefica de cazare gratuită pe perioada investigațiilor, a tratamentului sau a spitalizării, atunci când este vorba de persoane însoțite.

Până în prezent, în „Casa de lângă spital”, au fost cazați 30 de pacienți.

Apartamentul este unul cu trei camere, două băi, un living cu bucătărie, în care pot fi cazați maxim cinci pacienți.

„Cazăm preponderent pacienți cu radioterapie care trebuie să stea la Oradea perioade foarte lungi de timp”, a declarat Mădălina Maiorescu.

De asemenea, aceasta a menționat și faptul că în cazul copiilor se organizează campanii umanitare, însă în cazul adulților sau a seniorilor care suferă de cancer, acestea sunt mai are.

„Din păcate în România, în contextul acesta, și analizând ceea ce s-a întâmplat și la București, eu cred că, din păcate, autoritățile văd o concurență în asociații. Nu este ok. Autoritățile trebuie să lucreze împreună cu asociațiilor. Dacă vrei să faci ceva, și cred că este cazul tuturor care încearcă să facă ceva în oncologie, vrei să faci ceva fie pentru că empatizezi, fie că ești în acea situație. Nu vrei să faci concurență nimănui, nu vrei să politică, nu vrei… Vrei doar să faci ceva constructiv”, a declarat Mădălina Maiorescu.

„Autoritățile asta nu înțeleg… că trebuie să lucrăm mână în mână, nu dezorganizați și, mai mult de atât, nu trebuie să ne privim ca și concurență”, a continuat aceasta.

„În acest an de experiență am identificat noi nevoi și am realizat noi planuri:

– schimbarea locației apartamentului, deoarece în prezent acesta este la etajul 2 si pacienții slăbiți urcă greu, iar vecinii nu sunt tocmai încântați; 

– existența unei grădini/spațiu verde de relaxare la noua locație, ca un fel de terapie pentru pacienții care stau mai mult timp, cunoscut fiind timpul îndelungat de terapie în cancer;

– dezvoltarea unor programe de intervenție postcură – de tipul asistenței psihologice și kinetoterapie recuperatorie specifică, grupuri de suport pentru părinții copiilor oncologici, activități care necesită spații adecvate;

– identificarea unei facilități de transport a pacienților care nu își permit sau cărora starea medicală nu le permite utilizarea transportului în comun;

– o mai bună deschidere și o colaborare cu Centru Oncologic Oradea”, a anunțat inițiatoarea proiectului.

Pacienții sau aparținătorii care doresc să beneficieze de serviciile oferite de Asociația lumea lui Iannis, îi pot contacta la telefon 0773879261 sau lumealuiiannis@gmail.com.

Foto: Captură YouTube