Întâlnire la Teheran. Ce au discutat Igor Dodon și Dmitri Rogozin după ce acesta a fost declarat persona non grata în Republica Moldova

Publicat: 06 08. 2017, 00:20
Actualizat: 01 10. 2018, 17:48

Această întâlnire a avut loc în contextul în care Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a declarat persona non grata pe vicepremierul Rusiei. Oficialul rus criticase dur Guvernul de la Chișinău și Bucureștiul după ce i s-a interzis trecerea prin spațiul aerian al României pentru a ajunge într-o vizită oficială în Republica Moldova.

„Am avut o întrevedere constructivă cu Dmitri Rogozin, am vorbit despre ultimele evenimente care au avut loc și despre ce măsuri trebuie să luăm pentru a preveni deteriorarea relațiilor bilaterale. Am abordat și situația Transnistriei. Voi continua cooperarea cu Dmitri Rogozin, el fiind reprezentantul special al președintelui pentru Transnistria și Moldova.”, a afirmat președintele moldovean.

Președintele de la Chișinău a criticat decizia autorităților moldovene de a-l declara pe Dmitrii Rogozin persona non-grata în Republica Moldova.

„Decizia de a-l declara pe Dmitri Rogozin persona non-grata în Republica Moldova tradează lipsa de dorință a Guvernului de la Chișinău de a colabora cu Federația Rusă pentru a soluționa cele mai importante probleme cu care se confruntă agenții economici și cetățenii moldoveni care se află în Rusia. Această poziție este inacceptabilă, din moment ce 65% dintre cetățenii Moldovei consideră că Rusia este un stat prieten. I-am îndemnat pe partenerii noștri ruși să se abțină de la contramăsuri și sancțiuni. În calitate de președinte, voi apăra interesele poporului și sunt pregătit chiar să blochez proiecte de legi adoptate de Parlament”, a adăugat Dodon.

Igor Dodon a fost prezent la Teheran pentru a participa la ceremonia de învestire a președintelui reales al Iranului Hassan Rouhani. Cei doi au avut o întrevedere bilaterală. În plus, președintele Republicii Moldova a avut o întâlnire și cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.