INTERVIU. Serge Durand, director Airbus România: „Sunteți o țară importantă pentru noi, dar situația inconstantă nu este benefică”

Publicat: 17 05. 2018, 15:12
Actualizat: 25 03. 2019, 21:56

This browser does not support the video element.

Serge Durand, directorul Airbus România, a vorbit, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX, despre obiectivele companiei, prezentând perspectiva sa despre mediul de afaceri din România.

Reporter Mihail Drăghici: Unde se situează România în acest moment pe harta intereselor companiei Airbus?

„România încă este o țară importantă pentru Airbus. Știți că avem o prietenie de peste jumătate de secol. Am colaborat cu România, între Airbus și IAR, de 46 de ani, am avut producție sub licență Puma, am creat o nouă companie în Brașov în 2002, un grup în acționariat comun cu IAR; de asemenea, am creat o altă companie Airbus, Premium Aerotec, o companie mare, 800 de oameni care lucrează în Brașov; de curând, am lansat Airbus Helicopters, care își propune să producă un nou tip de elicopter, deși, din nefericire, producția nu a început încă; avem un sediu pentru activități de proiectare în București, care lucrează pentru Airbus Aerospace. În total, 1.300 de oameni lucrează pentru Airbus în România, fiind create indirect 5.000 de locuri de muncă. Prin urmare, baza Airbus încă este foarte mare în România”.

Reporter: A doua întrebare ar fi ce obiective vă propuneți să atingeți în 2018 în privința României?

„Principalul meu obiectiv anul acesta este să câștigăm o licitație la Ministerul de Interne privind achiziționarea de elicoptere care ar urma să fie utilizate de SMURD, așa că așteptăm această licitație și avem obiectivul de a o câștiga. În al doilea rând, vrem să asigurăm poziția Airbus, în principal în domeniul militar, vizând flota de elicoptere Puma, credem că avem un produs pentru înlocuirea acestei flote. Deci, vrem să fim luați în considerare. Dacă România vrea să ia în considerare cumpărarea de elicoptere de atac, de ce nu, Airbus ar vrea să fie luată în considerare, consultată, pentru că avem produse bune, și vrem să fim parte a jocului, vrem o competiție corectă; noi propunem o serie de avantaje, precum contracte pentru servicii suplimentare, avem baze industriale mari, acestea trebuie luate în considerare, noi suntem pregătiți să intrăm într-o competiție corectă și suntem pregătiți să câștigăm”.

Reporter: România a alocat 2% din PIB bugetului pentru apărare. Ce înseamnă acest lucru pentru activitățile de afaceri ale Airbus?

„Acest lucru este foarte important. Proiectul apărării europene, în calitatea mea de cetățean al Europei, sunt fericit pentru aceste decizii. Din nefericire, dacă ne uităm la ultimii zece ani, în privința acestui procent din PIB destinat bugetului apărării, în momentul de față 2%, din nefericire, doar foarte puțin din acest buget s-a alocat companiilor europene”.

Reporter: Care este evaluarea dv. despre mediul de afaceri din România? Care sunt problemele și care sunt avantajele?

„În momentul de față, dacă este să vorbesc doar despre industria aeronautică, suntem într-un fel de nișă, deoarece avem parteneri pe termen lung, dacă vizitați Airbus, suntem împreună cu industria aeronautică, am creat o asociație care se numește ARIE – Asociația română a industriei elicopterelor -, suntem împreună cu IAR, suntem împreună cu Turbomecanica, cu Aerotec, cu Aerofina, cu COMOTI; prin urmare, mergem împreună o perioadă și am vrea să mergem împreună în viitor. În prezent, ne aflăm într-o situație foarte bună, dar, de câțiva ani, nu vedem semnale pozitive din partea Guvernului în privința produselor noastre; acest lucru este îngrijorător. În același timp, actuala situație noi o simțim ca fiind inconstantă, o lipsă de stabilitate, această situație inconstantă nu este benefică pentru afaceri”.