Investiție de aproape 13 milioane de lei pentru modernizarea Delfinariului din Constanța
Delfinariul din Constanța va fi modernizat urmând să i se dubleze capacitatea, valoarea investiției fiind de aproape 13 milioane de lei, iar lucrările vor fi încheiate în aprilie 2015, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Filis Husein, managerul acestui proiect, a declarat, joi, într-o conferință de presă prilejuită de începerea lucrărilor de modernizare, că obiectivul îl reprezintă extinderea, acoperirea și modernizarea clădirii Delfinariului din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Ea a precizat că în urma lucrărilor capacitatea Delfinariului se va dubla de la 600 de locuri câte sunt în prezent până la 1348.
De asemenea, Delfinariul va fi acoperit cu 1.720 de metri pătrați de panouri tristrat – aluminiu cu poliuretan – având și porțiuni din învelitoare vitrată – pentru a permite o iluminare naturală. Filis Husein a precizat că, pe lângă creșterea capacității, Delfinariul va fi dotat și cu un lift special hidraulic pentru persoanele cu dizabilități, o instalație de ventilație – climatizare, o instalație dezumidificatoare de aer.
Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bâlbă, a precizat în cadrul conferinței de presă, că era necesară o asemenea investiție deoarece în timpul verii numărul spectatorilor este mai mare decât capacitatea Delfinariului. Ea a mai spus că până la finalizarea proiectului reprezentațiile vor fi susținute în cadrul bazinului acoperit.
„Spațiul pe care îl aveam era insuficient. În timpul verii vin mulți turiști, delfinii nu sunt de acord să se joace mai mult decât patru spectacole pe zi, maximum cinci pe zi și am avut situații în care nu am putut primit toți vizitatorii pentru că nu încăpeau. În sezonul care urmează vom ține delfinii doar în bazinul mic, bazinul acoperit, dar deja sunt pregătit ca să ofer alte atracții turiștilor dacă vin în număr mare și nu vor încăpea vara asta”, a afirmat Adrian Bâlbă, care nu a dorit să dezvăluie, deocamdată, surprizele pregătite pentru următorul sezon estival.
Valoarea proiectului este de 12.926.646 de lei, din care opt milioane reprezintă contribuția proprie a beneficiarului, patru milioane este asistența financiară nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regionale, iar restul sumei vine de la bugetul național.
Managerul proiectului a precizat că lucrările vor fi încheiate în aprilie 2015, acestea fiind realizate de către SC Mobitom SA.