Iohannis l-a convocat pe Meleșcanu, pe tema ambasadei din Israel

Publicat: 14 05. 2018, 17:02

This browser does not support the video element.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a declarat, luni, referitor la convocarea lui Teodor Meleșcanu la Cotroceni, că, dacă președintele Klaus Iohannis dorește să aibă o discuție cu ministrul Afacerilor Externe, trebuie să îl sune pe prim-ministru.

„Sper să am o discuție cu domnul președinte. Domnul președinte, dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu prim-ministrul, așa e normal. Dânsul hotărăște dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru trebuie să vorbești cu prim-ministrul și această regulă trebuie respectată de toată lumea. Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, președintele trebuie să sune. Domnul Meleșcanu a vorbit cu mine și, dacă își va da acordul prim-ministrul, va merge. Nu pot să-mi dau acordul pentru ceva în care nu sunt întrebată”, a declarat Viorica Dăncilă.

„Luati declarația domnului președinte și o să vedeți faptul că sună a amenințare”, a spus premierul. În declarația invocată, președintele României susținea că premierul ar trebui să facă ceea ce i se spune, referindu-se la demisie.

Întâlnirea solicitată de președintele Klaus Iohannis cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, va avea loc marți, ora 11.00, la Palatul Cotroceni, ministrul fiind chemat să explice motivele delimitării României de declarația comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade la Ierusalim.

„Mâine, la ora 11.00, va avea loc, la Palatul Cotroceni, intalnirea solicitata de Presedintele Romaniei cu ministrul de Externe”, informează Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îl va chema pe ministrul de Externe Teodor Meleșcanu pentru explicații privind poziția ministerului cu privire la delimitarea României de declarația comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade ale statelor membre la Ierusalim.

Întrebat dacă a fost consultat înainte de această decizie luată de România, șeful statului a răspuns: „Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Acești pesediști s-au folosit de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document european fără să se consulte cu președintele. Este a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, așa cum au făcut cu salarizarea, și iese prost. Prin blocarea unei declarații, România este adusă în marginea Uniunii, alături de niște țări față de care am tot respectul, dar sunt eurosceptice. Măsurile antieuropene care vin pe linia PSD, acestă măsuri riscă să ne scoată realmente din Europa. Nu e admibisil ca PSD să ia anumite decizii din ce în ce mai des, care sunt convins că sunt dictate de la nivelul aprtidului și nu guvernului și să ne readucă în marginea Europei. Românii își doresc să fie parte integrantă a Europei.”

MAE a anunțat sâmbătă că propunerea Serviciului European de Acțiune Externă de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care și România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat duminică că un reprezentant al ambasadei României în Israel va participa la recepția organizată duminică seară de MAE israelian cu ocazia deschiderii ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Cu toate acestea, MAE român nu a primit nicio invitație de participare la evenimentul propriu-zis al deschiderii oficiale a ambasadei SUA la Ierusalim.