Iohannis: Remanierea, ca lucrurile să meargă mai prost. Premierul va primi răspuns săptămâna viitoare

Redactor:
Silviu Bănilă
Președintele Klaus Iohannis a declarat că a primit propunerile de revocare și de numire a noilor miniștri și că prima impresie este aceea că remanierea guvernamentală se realizează ca lucrurile să meargă mai prost, adăugând că îi va transmite premierului un răspuns săptămâna viitoare.

„Ieri (miercuri – n.r.) au fost trimise la Cotroceni propunerile de revocare și propunerile de noi miniștri, însă primind acele scrisori mi-am pus întrebarea ce se dorește cu această remaniere, fiindcă de regulă o remaniere guvernamentală se face pentru a face guvernarea mai bun, mai eficientă. Prima impresie e că această remaniere guvernamentală se face ca lucrurile să meargă mai prost, ceea ce e inadmisibil”, a spus Klaus Iohannis.

El a spus că va da mai multe explicații la începutul săptămânii viitoare.

„Am vb cu dna prim-ministru și i-am comunicat că va primi un răspuns la începutul săptămânii viitoare. Revocarea unui ministru sau demisia unui mininistru este constituționala decizie a prim-ministrului sau a fiecărui ministru în parte, dar nu pot să semnez niște acte fără a evalua urmările”, a adăugat șeful statului.

El a mai spus că lucrurile „încep să capete un contur trist”, pentru că, în timp ce el a convocat un referendum pe teme de Justiție, „PSD pregătește o remaniere guvernamentală care vrea să întărească asaltul asupra Justiție și acest lucru nu poate să fie de bun augur”. El a mai spus că nu a discutat și nici nu intenționează să discute cu Tudorel Toader și a evitat să comenteze posibilitatea unei restructurări a guvernului.

Președintele Klaus Iohannis le-a spus, joi, absolvenților Institutului Național al Magistraturii, că pășesc în profesie într-un moment în care sistemul judiciar se confruntă cu o instabilitate legislativă accentuată, modificările fiind în contradicție cu valorile statului de drept.

„Momentul la care debutați în profesie se suprapune unui context în care sistemul judiciar se confruntă cu o instabilitate legislativă accentuată, modificările fiind în contradicție cu valorile statului de drept. Situația nu trebuie să vă descurajeze.(…) Vă îndemn să pășiți cu încredere în viitor. Cred cu tărie că România are nevoie de dumneavoastră și de principiile pe care le-ați îmbrățișat alegând provesia de magistrat”, le-a spus președintele Iohannis, tinerilor magistrați.

Președintele a mai spus că încrederea în magistrați se construiește și păstrează greu: „Încrederea cetățenilor în sistemul judiciar și implicit în magistrați se construiește și se păstrează greu, cu mari sacrificii personale și profesionale. Oamenii că sunt alături și au demonstrat-o public în cursul ultimilor ani, când s-au opus încercărilor de destabilizare a statului de drept”.

Declarațiile au fost făcute joi, la primirea magistraților absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii de Unirii, Palatul Cotroceni.

Inchide