IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, sub control judiciar pentru operațiunea „bani europeni pentru vin”. El este acuzat că a luat mită

Publicat: 18 10. 2016, 19:39

Procurorii anticorupție l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, acuzându-l de luare de mită și de folosirea unor documente false în legătură cu obținerea de fonduri europene. În dosar mai sunt urmăriți penal și puși sub control judiciar mai mulți mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință a unor documente sau declarații false pentru obținerea de fonduri europene. Este vorba despre Stere Beca, Bogdan Malaxa, Gheorghe Nadoleanu și Ciprian Cojocaru.

Procurorii DNA îl acuză pe înaltul prelat că în perioada 2010-2016 ar fi folosit declarații false, în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în scopul de a primi fonduri europene pentru terenuri agricole pe care s-ar fi cultivat viță de vie pentru vin, în condițiile în care, susține DNA, pe acele terenuri nu se mai cultiva viță de vie încă din 2010.

„De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară”, mai arată DNA.

Astfel, ar fi fost obținute „pe nedrept” fonduri europene în valoarea de peste 1,3 milioane de lei (peste 300.000 de euro).

De asemenea, IPS Teodosie mai este acuzat că în primăvara anului 2016 ar fi primit 500 de euro de la o persoană, pentru a dispune ca persoana respectivă să primească remunerația legală pentru munca pe care o desfășura într-o parohie.

Cât timp este sub control judiciar, IPS Teodosie este obligat să vină la DNA sau la instanță ori de câte ori este chemat, să se prezinte regulat la unitatea de poliție care a fost desemnat să îl supravegheze, să nu desfășoare activități care au legătură cu accesarea de fonduri publice sau europene în cadrul BOR, Patriarhiei Române sau Arhiepiscopiei Tomisului și să nu se apropie sau să comunice cu ceilalți inculpațiși suspecți din dosar.