IT-iștii, „detronați” în topul celor mai mari salarii medii nete din România. Angajații cel mai bine plătiți câștigă 8.000 lei/lună

IT-iștii, „detronați” în topul celor mai mari salarii medii nete din România. Angajații cel mai bine plătiți câștigă 8.000 lei/lună
IT-iștii, „detronați” în topul celor mai mari salarii medii nete din România. Angajații cel mai bine plătiți câștigă 8.000 lei/lună / Foto: Pixabay.com
Publicat: 10/11/2020, 11:10
Actualizat: 10/11/2020, 11:17

Angajații din industria fabricării produselor de cocserie și cea a prelucrării țițeiului au câștigat cel mai mare salariu mediu net din România, în luna septembrie, respectiv 7.879 lei.

Aceasta este o premieră a ultimilor ani, în condițiile în care angajații din IT și telecomunicații primeau cele mai mari salarii, scrie incont.ro.

Explicația venită de la INS este că, în septembrie, au fost acordate o serie de prime trimestriale pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”.

Cele mai mari creșteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, de 19%, și în fabricarea produselor de cocserie și a produselor din prelucrarea țițeiului, de 18%.

Potrivit INS, câştigul salarial mediu nominal net a fost, în septembrie, de 3.321 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 46 lei (+1,4%), iar câştigul salarial mediu nominal brut s-a situat la 5.414 lei, mai mare cu 77 de lei (+1,4%). Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,8%.

Indicele câştigului salarial real a fost 105,2% pentru luna septembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi de 101,5% raportat la august 2020. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 223,8%, cu 3,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2020.

Acesta a fost salariul mediu nominal net pe care l-au încasat românii în iunie. Un domeniu a oferit remunerații de peste 7.500 lei

În luna iunie a acestui an, câștigul salarial mediu nominal net s-a situat la nivelul a 3.298 lei, în creștere față de mai a.c. cu 119 lei (+3,7%), iar câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.369 lei, și în creștere cu 181 lei (+3,5%) în iunie față de mai 2020.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi, 11 august 2020, indică faptul că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.540 lei), iar cele mai mici în HoReCa (1.773 lei).

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Acești români se vor îmbogăți luna viitoare! Zodia care va da lovitura la Loto 6/49...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind alături...
Ioana Tufaru a pierdut lupta! Totul a fost în zadar! E știrea momentului
Şi-au dus fetiţa de 11 luni la un spital din Iaşi pentru o răceală. Când...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Cutremur în România: unde a avut loc seismul și în ce orașe a fost resimțit
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Şpagă pentru viză de muncă. Sute de mii de migranţi din Asia şi Africa ar...
Cine este, de fapt, cerșetoarea din imagine. A fost o actriță cunoscută, dar acum trăiește...
Material EXTRATERESTRU a ajuns pe Pământ duminică, 24 septembrie! Este o ZI ISTORICĂ
Incredibil cât a ajuns să coste această monedă. Îți cumperi o casă dacă o mai...
Ce avere are Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui. Este în arest preventiv, după ce a...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...