Judecătoarea Lămâița Ciocea, de la Curtea de Apel București, a intrat în greva foamei

Publicat: 10 03. 2014, 20:05
Actualizat: 01 02. 2019, 11:15

„Voiau să mă mute la o secție de contencios administrativ, unde nu dețin specializare, unde nu cunosc materia, unde lucrurile sunt extrem de diferite. Eu nu văd sfârșitul acestei situații de hărțuială neîncetată decât prin demisia președintei Curții de Apel”, susține magistratul de la Curtea de Apel București.

Pe rolul Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost înregistrate, începând din 2013, cinci acțiuni disciplinare împotriva Lămâiței Ciocea.

Printre aspectele vizate de Inspecția Judiciară în cadrul acestor acțiuni disciplinare s-a numărat atitudinea nedemnă în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, avocați, experți, martori sau justițiabili, dar și refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu.

Într-un alt dosar, Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis mutarea disciplinară a judecătoarei, pentru o perioadă de trei luni, la Curtea de Apel Ploiești. Măsura a fost luată după ce, în martie 2013, în urma unei dispute cu o grefieră, Ciocea a forțat ușa de la biroul acesteia, distrugând yala.

Ulterior, în septembrie 2013, tot CSM a decis, în cazul Lămâiței Ciocea, reducerea indemnizației de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de șase luni, după ce judecătoarea a întârziat, în repetate rânduri, să-și motiveze hotărârile și a refuzat nejustificat să primească la dosar cererile, concluziile, memoriile sau actele depuse de părțile din proces.

Într-un alt dosar ce o vizează pe Lămâița Ciocea, Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să se pronunțe miercuri. Obiectul acestuia se referă la „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu” și „atitudini nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții”.