JUDEȚUL VRANCEA. Hoți de lemne, prinși cu focuri de armă într-o pădure privată

Publicat: 08 05. 2020, 23:00
Actualizat: 12 05. 2020, 15:40
Hoți de lemne, prinși cu focuri de armă într-o pădure din Vrancea (FOTO - ilustrativ)

Mai mulți hoți de lemne au fost prinși cu focuri de armă, în Vrancea. Polițiștii au reținut, vineri, două persoane care făceau parte dintr-un grup de cinci, care tăiau ilegal lemne dintr-o pădure privată din comuna Bordești.

Polițiștii au surprins, vineri seara, un grup de cinci persoane, care tăiau ilegal lemne dintr-o pădure privată aflată pe raza comunei Bordești. Suspecții nu s-au supus somațiilor, iar polițiștii au făcut uz de armă, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea.

„Deoarece persoanele nu s-au supus somațiilor politiștilor, pentru reținerea și imobilizarea acestora a fost executat un foc de avertisment în plan vertical, astfel reușindu-se identificarea și reținerea a două persoane”, a transmis Poliție Vrancea.

Potrivit polițiștilor, nicio persoană nu a fost rănită. Cercetările în acest caz continuă pentru identificarea tuturor persoanelor din grup.

Ordonanța Militară nr.7 prevede acţiuni de control pentru a preveni infracţiunile silvice

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunţat – la începutul lunii aprilie – că Ordonanţa Militară nr. 7 prevede inclusiv faptul că personalul Gărzii Forestiere, al MAI şi al MApN vor participa la acţiuni de control pentru a preveni infracţiunile silvice.

„La solicitarea domnului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, domnul Costel Alexe, am introdus în Ordonanţa Militară un articol pentru a preveni infracţiunile silvice în această perioadă, în sensul că personalul Gărzilor Forestiere teritoriale şi judeţene sau cu atribuţii de control sau de pază pe linie silvică vor participa în dispozitivele de ordine publică şi control al circulaţiei pe toate drumurile publice – din zona de competenţă, evident – împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Apărării Naţionale, în vederea desfăşurării activităţii şi controalelor specifice pe linie de control silvic. Am stabilit cu domnul ministru următorul lucru: controalele specifice se vor face în punctele de control existente, în funcţie de personalul disponibil, la nivelul gărzilor forestiere sau cu atribuţii de control şi de pază pe linie silvică”, a precizat Vela la sediul MAI.

Anul trecut, în luna octombrie, un pădurar maramureșean, de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, a fost omorât de către hoții de lemne, acesta fiind împușcat cu o armă de vânătoare.
Romsilva susține că pădurarul împușcat mortal în Maramureș încerca să împiedice tăierea ilegală de copaci. De la începutul anului 2019 erau 16 cazuri de pădurari agresați, iar în ultimii cinci ani aproape 170.