Kosovo refuză oferta României de mediere a relațiilor între Belgrad și Priștina. „Pentru a căpăta credibilitate, România ar trebui să recunoască independența Kosovo”

Publicat: 09 03. 2018, 14:30
Actualizat: 26 03. 2019, 07:17

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după întâlnirea cu omologul său sârb, Aleksandar Vučić, că problema Kosovo este complicată și că fără o soluție în relația dintre Belgrad și Priștina, Serbia nu va putea adera la Uniunea Europeană, adăugând că România este dispusă să se implice în găsirea unei soluții.

Contactat de jurnaliștii de la Gazeta Express, Bekim Collaku a comentat că Uniunea Europeană mediază deja discuțiile pe tema relațiilor Kosovo-Serbia.

„Uniunea Europeană este și rămâne mediatorul dialogului de normalizare a relațiilor dintre Kosovo și Serbia. Suntem recunoscători și nu cerem un înlocuitor al rolului decisiv al UE ca mediator în acest proces”, a declarat oficialul de la Priștina.

„Pentru a căpăta credibilitate, România ar trebui să recunoască independența Kosovo. Kosovo salută ajutorul fiecărui stat democratic în privința ajungerii la un acord final pentru normalizarea relațiilor între Kosvo și Serbia. România nu este o excepție în cazul în care intențiile sale sunt credibile”, a completat șeful cabinetului președintelui kosovar Hashim Thaci.

Fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat independența la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forțele sârbe și separatiștii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocități de ambele părți.

Independența fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 țări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Cele cinci state membre ale UE care până în acest moment nu au recunoscut independența Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia și România.