Kovesi, noi precizări radicale despre modificările din Justiție: „Lupta anticorupție va fi terminată”

Publicat: 15 12. 2017, 13:34
Actualizat: 15 12. 2017, 13:57

„Comunicatul de presă al DNA a plecat de la propunerile dezbătute în Parlament care din punctul nostru de vedere vor avea un devastator din două puncte de vedere, atât din perspectiva anchetelor, pentru că va limita posibilitățile investigatorilor de a face anchete eficiente și de le duce la final. În al doilea rând, acest efect devastator se va răsfrânge și asupra cetățenilor și asupra societății”, a spus Kovesi.

Șefa DNA a dat și un exemplu concret al dificultăților pe care le vor întâmpina anchetatorii în care adoptării modificărilor despre care se vorbește: „Haideți să luăm un exemplu. Dacă un cetățean vine la DNA și sesizează că un primar a cerut mită pentru a-i atribui un anumit contract din fonduri publice, procurorul din DNA este obligat să îl anunțe pe primar că este o anchetă care-l vizează și să-i spună că are posibilitatea de a participa la toate actele de investigare pe care DNA le face ca să dovedească că el a comis sau va comite fapta. Vă dați seama că în astfel de situații, nicio anchetă nu se va finaliza cu trimiterea în judecată sau cu dovedirea unei infracțiuni”, a spus Kovesi pentru Libertatea.

Laura Codruța Kovesi a fost, din nou, extrem de dură, vorbind despre un asalt la adresa Justiției, despre încercarea de a împiedica efectuarea anchetelor, fiind de părere că în niciun caz nu există DNA TV, iar filmarea în spațiul public a unui suspect nu poate fi cenzurată. 

Cu referire la Directiva europeană invocată drept argument pentru mai multe modificări legislative controversate, Kovesi este extrem de tranșantă: „Aceste modificări pleacă de la un pretext fals. Directiva nu trebuie folosită ca pretext pentru a modifica ceva ceva existent în legislația. Ce ține de prezumția de nevinovăție există deja în Codul de Procedură Penală. Regăsim în aceste propuneri chestiune care nu au legătură cu dreptul de apărare”, a mai spus aceasta, arătând că măsura încătușării suspecților nu s-a inventat în România. 

„Lupta anticorupție va fi terminată. Un sistem de justiție nu poate lupta cu corupția la nivel înalt (…) Atunci când un fenomen care este corupție, îl lăsăm să fie sistem, cu siguranță nu vrem să protejăm cetățenii. (…) O legislație proastă care permit infractorilor să comită fapte grave nu este utilă”, a încheiat Kovesi.