La Spitalul Municipal se vor face, de la anul, operații pe cord în regim de urgență

Publicat: 20 10. 2014, 16:47
Actualizat: 18 05. 2015, 19:20

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, a anunțat că de la anul la Spitalul Municipal din București se vor face și operații pe cord, după ce din ianuarie se va deschide o secție pentru acest tip de urgențe. 

Bănicioiu a verificat, luni, stadiul lucrărilor de reabilitare și reamenajare care se fac la blocul operator central și la maternitatea spitalului, printr-o investiție de peste un milion de euro a Ministerului Sănătății.

Lucrările la blocul operator, dar și la nivelul etajelor 3 și 4 din corpul A3, acolo unde se află unitatea materno-fetală, cu spații destinate actului chirurgical la naștere și cazării pacientelor, vor fi finalizate la începutul lunii decembrie, conform raportărilor Spitalului Municipal.

„Este o vizită de etapă. Sunt două investiții importante realizate de Ministerul Sănătății la acest spital, finalizate deja în proporție de 70-80 la sută. Cele mai avansate sunt lucrările de la maternitate. Sunt mulțumit că anul acesta vom finaliza reabilitarea unui număr de șase maternități începute în 2005, prin proiectul Băncii Mondiale. Două dintre maternități sunt în București, ceea ce ne ajută să rezolvăm problema privind lipsa locurilor la Terapia intensivă pentru nou-născuți”, a mai spus ministrul Sănătății.

Pe de altă parte, Nicolae Bănicioiu a analizat, împreună cu reprezentanții conducerii Spitalului Municipal, posibilitatea înființării, după 1 ianuarie 2015, a unei secții care să rezolve urgențele în chirurgia cardiacă.

„Programul de chirurgie a cordului poate fi dezvoltat la Spitalul Municipal după ce în echipa medicală a fost cooptat un medic român care s-a întors din Germania”, a mai spus Bănicioiu.

La rândul său, managerul spitalului, Cătălin Cârstoiu a precizat că, în prezent, media operațiilor pe cord făcute la unitatea pe care o conduce este de 50 pe an, însă, după deschiderea secției de chiurgie cardiacă în regim de urgență, aceasta va crește la 200.

Bănicioiu și Cârstoiu au discutat, în același context, și despre deblocarea unui număr de posturi pentru medici chirurgi și personal auxiliar de chirurgie cardiacă.

Viitoarea secție pentru operații pe cord în regim de urgență ar urma să fie coordonată de medicul Cătălin Badiu, revenit în țară din Germania.