Liderul Sindicatului Europol, despre poziția Poliției în legătură cu reclamația făcută pe numele lui Klaus Iohannis: „O insultare a inteligenței românilor. În MAI, legea se aplică după apartenența politică”

Publicat: 16 11. 2021, 21:01
Cosmin Andreica , Europol / Sursă Foto: Facebook

Liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a vorbit la Antena 3 despre răspunsul primit de bărbatul care l-a reclamat la Poliţie pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că nu a purtat masca de protecţie la Congresul PNL respectiv la un eveniment din Sibiu.  

Solicitarea sibianului a fost direcționată către Secţia 2 Poliţie Bucureşti, care l-a informat că agentul nu l-a amendat pe Klaus Iohannis pentru că nu a simțit că acesta ar fi încălcat legea.

„(…)Pentru punerea în aplicare a prevederilor OG nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor, organele de poliţie care au calitatea de agent constatator pot încheia un proces-verbal de constatare a contravenției atunci când aceştia constată prin propriile simțuri săvârșirea unei fapte de natură contravențională”, este răspunsul primit de Cristian Dan la sesizarea trimisă Ministerului Afacerilor Interne şi care a fost direcționată Secţiei 2 Poliţie, citat de news.ro.

Chestionat pe această speță Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, a precizat că „acest răspuns înseamnă o insultare a inteligenței românilor”.

„Este efectiv o bătaie de joc. Este dovada vie că legea în MAI se aplică în funcţie de apartenența politică. Această explicație, care nu are niciun fel de temei de drept, invocată de secţia 2 Poliţie, se referă la situaţia în care preşedintele Iohannis nu a putut fi sancţionat pentru că nu se află un polițist lângă el.

Vă dați seama că în perioada aceasta pandemică am avut mii de cazuri în care poliţiştii au aplicat sancțiuni contravenționale pe baza imaginilor, fie ele poze, imagini video de pe reţelele sociale şi aşa mai departe, în care oamenii au încălcat aceste reguli.

Înseamnă că, dacă în Romexpo nu a fost niciun polițist, pe același principiu, şi amenda de 10.000 de lei acordată aşa de ochii lumii la presiunea mediatică a fost acordată, teoretic, nelegal.

Pe acest principiu înseamnă că, orice sancțiune pe care o aplicăm astăzi în România trebuie să fie aplicată de un polițist care se află în acel moment în care se săvârșește o contravenție, ceea ce este total fals.

Acest principiu al propriilor simțuri se aplică în cazul contravențiilor rutiere, unde codul rutier spune că încălcarea unei norme de circulaţie se poate constata doar de către agentul constatator prin propriile simțuri şi nu în cazul acesta unde, repet, au fost mii de situaţii unde cetățenii au fost sancționați”, a mai afiarmat Cosmin Andreica.