LONDRA 2012: SĂRITURA CU PRĂJINA, o probă olimpică exclusiv masculină timp de 104 ani

Publicat: 04 08. 2012, 20:41
Actualizat: 04 08. 2012, 20:41

SĂRITURA CU PRĂJINA, una dintre cele mai spectaculoase probe din ATLETISM, începe la JOCURILE OLIMPICE LONDRA 2012 pe 4 august.

SĂRITURA CU PRĂJINA era un sport practicat încă din antichitate, de către greci și celți. Apoi, prăjina a devenit o necesitate, fiind folosită pentru a depăși diverse obstacole, cum ar fi canalele. Spre exemplu, în Veneția, fiecare gondolă era echipată cu o prăjină, care îi ajuta pe proprietari să ajungă din barcă pe mal și invers.

SĂRITURA CU PRĂJINA modernă a apărut în 1850 în Germania, iar tehnica modernă a acestui sport a fost dezvoltată în SUA și Marea Britanie.

La început, PRĂJINILE erau confecționate din materiale dure, cum ar fi bambus sau aluminiu, iar ulterior au apărut prăjinile actuale, din fibră de sticlă sau fibră de carbon.

Un aspect foarte interesant al SĂRITURII CU PRĂJINA este faptul că a fost nevoie de 104 ani pentru ca întrecerea feminină să fie considerat sport olimpic. Proba masculină de SĂRITURĂ CU PRĂJINA se ține încă de la primele JOCURI OLIMPICE moderne, din 1896, însă proba feminină a fost introdusă abia la JOCURILE OLIMPICE din anul 2000.

Pe lângă medalii și recorduri, atleții de la SĂRITURA CU PRĂJINA încearcă să intre și în selectul „club al celor șase metri”, un fel de hall of fame al acestei probe, în care sunt incluși toți sportivii care au reușit sărituri de peste 6 m înălțime. Clubul include 17 atleți, numele cel mai sonor fiind al ucraineanului Serghei Bubka, deținătorul recordului mondial, cu 6,14 metri. La femei, o singură atletă a reușit să sară peste 5 metri – multipla campioană Elena Isinbaieva, care deține recordul mondial de 5,06 metri.

SĂRITURA CU PRĂJINA, probă de ATLETISM la JOCURILE OLIMPICE 2012 LONDRA, începe pe 4 august și se încheie pe 10 august.