Macron îi cere lui Vladimir Putin să revină la masa negocierilor. „Nu dorim un război mondial”

Publicat: 13 10. 2022, 12:40
Sursă Foto - CaleaEuropeana.ro

Macron îi cere lui Putin să discute din nou despre situația dintre Ucraina și Rusia. Președintele Franței a declarat miercuri, într-un interviu televizat că „Putin ar trebui să revină la masa negocierilor”.

“Astăzi, în primul rând, Vladimir Putin trebuie să pună capăt acestui război, să respecte integritatea teritoriala a Ucrainei şi să revină la masa negocierilor”, a spus preşedintele Macron în interviul acordat.

Preşedintele francez a repetat, de asemenea, că Franţa are în vedere să livreze suplimentar Ucrainei tunuri Caesar.

“Am livrat 18” de la începutul războiului, “lucrăm pentru a livra suplimentar şase tunuri împreună cu Danemarca”, a declarat el, explicând că aceste şase Caesar au fost iniţial destinate armatei daneze.

“Încercăm să le livrăm ucrainenilor imediat”, a mai spus el.

De asemenea, Kievul a cerut aliaților săi să îl ajute să își întărească apărarea antiaeriană, după două zile de bombardament rusesc intens pe întreg teritoriul, în special asupra Kievului, care a provocat zeci de victime și a distrus tot din calea sa.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut crearea unui “scut” antiaerian asupra Ucrainei.

Macron acuză Rusia de destabilirea Caucazului

Totodată, președintele francez, Emmanuel Macron, a acuzat miercuri Rusia că ”a făcut jocul” Azerbaidjanului, cu ”o complicitate turcă”, în faţa Armeniei şi că îşi continuă ”manevra de destabilizare” în regiunea Caucaz, potrivit Agerpres.

”Rusia s-a amestecat în acest conflict, ea a făcut în mod clar jocul Azerbaidjanului, cu o complicitate turcă, şi a revenit acolo (în Caucaz) pentru a slăbi Armenia. Este o manevră de destabilizare a Rusiei care, în Caucaz, caută să provoace dezordine pentru a ne slăbi şi a ne diviza pe toţi”, a afirmat Macron într-un interviu difuzat de canalul de televiziune France 2.

Armenia, aliată a Rusiei, şi Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, s-au confruntat în două rânduri, în ultimele trei decenii, în 2020 şi în anii 1990, pe tema suveranităţii asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, care este populată de armeni.

Azerbaijdanul, în încercarea de a restabili încrederea în cele două țări și a contribui la delimitarea frontierelor contestate, a mai precizat Macron.