MAE, despre alerta de călătorie pentru Tunisia: Este în concordanță cu cele din alte state UE

Publicat: 13 04. 2013, 16:55
Actualizat: 16 03. 2017, 09:48

Ministerul Afacerilor Externe informează că nivelul de risc al alertei de călătorie privind Tunisia a fost scăzut pe 18 februarie 2013, iar aceste avertismente sunt în concordanță cu cele din statele UE.

MAE român a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că pe pagina web a ministerului există o rubrică pentru alerte de călătorie, cu două secțiuni, avertismente și atenționări, în privința avertismentelor existând patru niveluri: „1. Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase!; 2. Există factori de risc – evitați deplasările ce nu sunt necesare! 3. Există factori confirmați de risc – evitați călătoriile!; 4. Pericol major – părăsiți imediat zona sau țara!”.

„În cazul Tunisiei, nivelul alertei de călătorie este 1. Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase!”, se arată în precizarea MAE transmisă MEDIAFAX.

De asemenea, în urma evaluărilor periodice realizate la nivelul MAE avertismentul de călătorie pentru Tunisia a fost scăzut la data de 18 februarie 2013 de la „nivelul 2 – Există factori de risc – evitați deplasările ce nu sunt necesare!”.

De asemenea, MAE precizează că avertismentele de călătorie se actualizează permanent potrivit unor proceduri interne și în concordanță cu celelalte state membre UE, cât și cu informările primite de la misiunea diplomatică, după o practică unitară la nivelul Uniunii Europene.

MAE precizează că pentru exemplificare poate fi consultată secțiunea de pe site-ul Comisiei Europene cu alertele de călătorie în statele UE referitoare la Tunisia, la pagina
http://ec.europa.eu/consularprotection/search.action;jsessionid=yR7LRyNFVv2wpnLGt3wWMFT5shCTHxLX2bMkrF0HJsPXh17gggN2!344555484?ms=ALL&tc=TN&rightMenu.submit.label=Find+info

„Ministerul Afacerilor Externe consideră siguranța cetățenilor români o prioritate absolută, iar avertismentele de călătorie nu reprezintă o descurajare de a călători în alte state, ci o informare corectă asupra situației de securitate din țările respective”, se mai arată în precizarea MAE.

Ambasadorul Tunisiei în România, Mahbouba Chebbi Guiga, a declarat, vineri, la o dezbatere care a avut loc la Timișoara cu prilejul Zilei Tunisiei, că cere Guvernului României și Ministerului Afacerilor Externe „să ia măsuri pentru că sunt prezentate avertizări care nu sunt întotdeauna corecte”.

„Cerem Guvernului României și Ministerului de Externe să ia măsuri pentru că sunt prezentate avertizări care nu sunt întotdeauna corecte. Turismul e foarte important pentru Tunisia, o parte importantă a economiei Tunisiei se bazează pe veniturile din turism. Anul acesta sărbătorim doi ani de la Revoluția din Tunisia. Vreau să precizez foarte clar că Tunisia a ales un drum ireversibil spre democrație. Situația politică s-a îmbunătățit simțitor. Au avut loc anumite manifestații, dar acestea s-au liniștit în prezent”, a declarat ambasadorul.

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani nu s-a înregistrat niciun eveniment neplăcut în Tunisia la adresa turiștilor străini. „Chiar și în condițiile în care au avut loc manifestații, nu a fost raportat niciun incident. Tunisia este o destinație turistică sigură”, a declarat Mahbouba Chebbi Guiga.

„Pe site-ul Ministerului de Externe sunt, de multe ori, informații eronate în legătură cu siguranța turiștilor în Tunisia. Atrag atenția Guvernului României asupra acestui lucru și solicităm să revizuiască nivelul de alertă”, a adăugat ambasadorul.