Mafia fuge de săracie. Avertismentul procuraturii italiene

Publicat: 11 12. 2015, 13:57
Actualizat: 05 02. 2016, 22:18

Procuratura italiană a avertizat că Mafia și alte bande organizate își mută operațiunile în nordul Italiei din cauza săraciei din sudul țării. Demersurile Mafiei au fost  cauzate de decalajul economic care a atins un nivel record în 2014.

Asociația industriașilor din Lombardia, Assolombarda, avertizează și ea la rândul ei că firmele de success din nordul Italiei sunt tot mai expuse „contaminarii” din partea grupărilor de crimă organizată din sud. Astfel, Nordul care este centrul industrial al Italiei, unde își au originea Ferrari și Luxottica Group și despre care premierul Renzi afirmă că are o economie mai performată decât cea a Germaniei,  trebuie să facă față nu doar crizei economice ci și presiunilor Mafiei.
Decalajul dintre nordul prosper al Italiei și sudul țării a devenit atât de mare încât difierența dintre Lombardia, de lângă Alpii Elvețieni, și Calabria, din sudul extrem al țării, este mai mare decât cel dintre Germania și Grecia, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

„După ultima recesiune, o mare parte din structura productivă a sudului a dispărut. Procesul de decuplare a început în 2001 și s-a accelerat, fiind posibil să fie nevoie de ani de zile pentru ca creșterea din sud să revină la nivelul celei din nord”, a declarat Stefano Prezioso, director pentru cercetare la institutul Svimez.
Italia a trecut prin două recesiuni într-o perioadă de șapte ani, iar redresarea este în urma altor țări din zona euro. Asta înseamnă că o mare parte din populația care trăiește în sudul țării, cunoscut și sub numele de Mezzogiorno, nu simte o îmbunătățire a condițiilor economice.

Salvatore Rossi, director general în Banca Italiei, care provine din orașul sudic Bari, a declarat la rândul său  că  diferențele dintre regiuni se află la un nivel record și sunt în creștere.

În Sud, circa 18% dintre gospodării au probleme cu aprovizionarea cu apă, dublu față de media națională, potrivit institutului de statisatică Istat.
În cele șase regiuni din sud, inclusiv Sicilia și Sardinia, șomajul depășește 20%, fiind de peste două ori mai ridicat față de cel din nordul țării și cu 8 puncte procentuale peste media națională, iar prețurile locuințelor au scăzut puternic din 2008, din cauza crizei financiare, și nu dau semne de redresare.