Magistrații Curții de Apel Constanța au votat pentru revocarea Alinei Ghica din CSM

Publicat: 19 01. 2013, 14:14
Actualizat: 30 09. 2018, 07:14

Magistrații Curții de Apel Constanța au votat, sâmbătă, în adunare generală, pentru revocarea judecătoarei Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fiind cea de-a noua curte de apel care ia o astfel de decizie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Curții de Apel Constanța, din cei 31 de membri prezenți la ședință 29 au votat pentru revocarea Alinei Ghica din CSM, un vot a fost împotrivă, înregistrându-se și o abținere.

De asemenea, în adunarea generală magistrații Curții de Apel Constanța au mai luat în discuție și situația judecătorilor Horațiu Dumbravă și Alexandru Șerban.

În cazul lui Dumbravă, au existat 18 voturi împotriva revocării din CSM, 11 pentru revocare și două abțineri, în timp ce pentru revocarea lui Șerban s-au pronunțat 9 magistrați, 21 au votat împotrivă, iar unul s-a abținut.

Procedura de revocare din funcția de membru CSM a Alinei Ghica a fost declanșată de judecătorii Curții de Apel Cluj, iar această decizie a fost trimisă tuturor curților de apel din țară, care se întrunesc, la rândul lor, în adunări generale, unele fiind convocate pentru săptămâna viitoare. După ce adunările generale ale curților de apel se întrunesc și iau o decizie în acest caz, rezultatele vor fi centralizate de către Curtea de Apel Cluj, cea care a declanșat procedura de revocare și care va transmite rezultatele votului către CSM. Potrivit legii, CSM are apoi la dispoziție 15 zile pentru a lua act de deciziile curilor de apel care s-au pronunțat privind revocarea.

Până sâmbătă, s-au întrunit în adunări generale și au votat pentru revocarea din CSM a magistratului Alina Ghica curțile de apel din Cluj, Brașov, Alba Iulia, Galați, Craiova, Oradea, Ploiești și Pitești.

Alina Ghica, fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, declara că nu s-a invocat niciunul dintre cazurile prevăzute de lege pentru revocarea sa din funcția de membru al CSM, precizând că va respecta deciziile luate în adunărilor generale ale judecătorilor.

Judecătoarea Alina Ghica a afirmat că în 2012 a fost pentru prima dată când evoluția CSM a fost evidențiată pozitiv în rapoartele Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Totodată, judecătoria Râmnicu Vâlcea a declanșat procedura de revocare a lui Cristi Danileț din Consiliul Superior al Magistraturii, considerând că și-a exercitat necorespunzător atribuțiile încredințate ca membru al CSM, întrucât a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituției.

Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorității instanțelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcție.