Mai mulți subofițeri din Bihor se dădeau agenți rutieri și opreau șoferi în trafic, amendându-i sau negociind șpaga. Cum acționau și care erau ”victimele” preferate

Publicat: 04 08. 2015, 13:03

„Grupați câte doi, agenții pretind diferite sume de bani, în mod special de la cetățenii străini, sub pretextul unor contravenții rutiere a căror constatare nu intră în atribuțiile lor de serviciu”, au notat ofițerii DGA în documentul  înaintat procurorilor. Dosarul a strâns, din 2012 încoace, de când acționează cei cinci subofițeri, 20 de reclamații și petiții, unele depuse chiar la ambasade străine și la conducerea Inspectoratului de Poliție Bihor. Toate reclamau același lucru: că polițiștii din Salonta îi vânau pe șoferi ca să le ceară șpagă.

Cercetările au confirmat informațiile. Deși încadrați la Serviciul de Ordine Publică, deci cu sarcina de a patrula prin oraș, subofițerii se dădeau agenți rutieri și, postați într-o curbă chiar lângă sediul Poliției, „taxau” șoferii cu sume între 100 lei și 300 euro. Victimele erau mai ales cetățeni străini, care nu cunoșteau sancțiunile pentru încălcarea normelor rutiere. Un șofer din Rusia, de pildă, a reclamat că i-au fost luați 200 euro, un ungur s-a plâns că i s-au cerut 190 euro și 200 lei, iar un ucrainean că a fost „amendat” cu 300 euro.

Cel mai elocvent exemplu e al unui cetățean elvețian, director la faimoasa companie Nestle. Sosit în România în februarie 2014 pentru o întrunire a companiei, omul a fost oprit de Kovacs Cristian și de Dorin Pojega, doi dintre cei cinci subofițeri, sub pretextul că a depășit limita de viteză. Polițiștii i-au cerut 1.400 lei managerului, spunându-i că atâta este amenda, iar când le-a explicat că nu are bani decât pe card, cei doi l-au însoțit la un ATM ca să-i scoată. La plecare, elvețianul a cerut un document care să ateste cheltuiala, dar n-a primit niciun proces verbal de contravenție, ci un bilet scris de mână de unul dintre polițiști.

Deși subofițerii acționau de cel puțin patru ani, iar anchetatorii au fost pe urmele lor, abia acum au strâns suficiente dovezi încât să îi poată reține. Sursa scrie că subofițerii au smuls aparatul de interceptare audio-video ascuns de anchetatori în mașina cu care aceștia patrulau prin Salonta. Totuși, nu înainte ca acesta să înregistreze o „amendă” de 20.000 forinți pe care cei doi au negociat-o cu un șofer rămas încă neidentificat, dar și discuțiile în care se sfătuiau cum e mai bine să își selecteze victimele și să se ferească de vreun flagrant.

Dată fiind precauția, în trei ani niciunul dintre agenții șpăgari n-a fost prins în flagrant luând mită, iar din zecile de reclamații depuse împotriva lor doar 12 au fost dovedite până acum, mai scrie sursa.

Cei cinci agenți au fost arestați de Tribunal, însă, trei zile mai târziu, magistrații Curții de Apel au hotărât că e suficient ca subofițerii să fie puși în arest la domiciliu, scrie ebihoreanul.ro.